Recenze - Děti nade vše

 Současný trend sdílení dětí na sociálních sítích


Autor: Delphine de Vigan
Orig. název: Les enfants sont rois
Rok: 2021, v ČR: 2021
Počet stran: 320
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Alexandra Pflimflová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

V thrillerově laděném románu Delphine de Vigan Děti nade vše nahlédneme do dvou odlišných světů. V prvním kralují hvězdy internetu a mezi nimi hrdinka příběhu Mélanie, kterou vidina slávy a zisku pomalu vzdaluje od jejích nejbližších a reality vůbec. Ve druhém žije její protiklad Clara, dříč kriminalistického týmu, která je znepokojená zneužíváním dětí v digitálním prostoru. Sledujeme poutavý příběh, v němž hrají roli moderní fenomény doby, sociální sítě, virtuální realita, otisky každého z nás, a s jeho postavami s neklidem zjišťujeme, že se za ně platí vysoká cena. Autorka překvapivě zavede čtenáře i do nedaleké budoucnosti po roce 2030. Jaká asi bude?


POSTAVY:
Clara - tragicky přišla o rodiče, stala se policistkou a je přesným opakem Mélanie
Mélanie - živí se sdílením své rodiny na sociálních sítích, jednoho dne jí její malá holčička zmizí
Kimmy - malá dcerka Mélanie, která jednoho dne zmizí, je hvězdou kanálu

Její rodina byla něco jako dílo, jako úspěch a její děti jakýmsi rozšířením jí samé. Záplava emotikonů, které dostávala pokaždé, když zveřejnila nějaký obrázek, chvály na její outfit, účes nebo make-up nepochybně zaplňovaly nějaké prázdno nebo nudu. 

OBÁLKA: 
Jak už je u Odeonu zvykem, obálka není převzatá ze zahraničí ale původní česká. A za mě je to rozhodně dobrý krok, jelikož ve Francii by mě kniha asi nijak nezaujala. Jedná se o bílou obálku na které je pouze pojmenování a autorka. Myslím, že takový vzhled se hodí spíše na klasiku. 

V tomhle světě, kde každé gesto, každý pohyb, každý rozhovor zanechává otisk, by nejraději žádný otisk nezanechala. 


MOJE HODNOCENÍ:
Od Delphine jsem doposud přečetla čtyři její knihy ze sedmi česky vydaných. Jedná se o další autorku, po které automaticky sahám. Její nejnovější kniha ale nepatrně vybočuje, protože čtenáře přivádí do nedaleké budoucnosti roku 2030. 

Děti nade vše jsem začala číst krátce po vyslechnutí epizody z podcastu Opravdové zločiny, který se věnoval zmizení holčičky Maddie McCannové. Perfektně jsem se tedy začetla do nové knihy, která vypráví o dvou zcela odlišných ženách. Policistka Clara přišla jako dítě tragicky o rodiče, stala se uzavřenou ženou hájící zákon. Na druhé straně Mélanie, žena v domácnosti, která po narození syna okusila sílu sociálních sítí. Posléze vybudovala neuvěřitelně silnou sociální síť v hlavní roli svých dětí.

Potřebuje ticho. Z čeho vzniklo, neví, už tak dlouho žije v hukotu, který musí sama vytvářet, aby uspokojila ty, kdo ji milují. 

Delphine bezesporu knihou naráží na současný až módní trend, troufám si říct, moderních tzv. insta matek, které sdílí své děti téměř 24/7 na sociálních sítích. Většinou to dělají kvůli zisku; respektive navázání spoluprací s různými značkami. Tento trend je současný a upřímně, všechny tyhle matky by si povinně měly přečíst tuto knihu. Sama několik takových matek sleduji, a upřímně, jejich děti znám daleko víc, než vlastní neteře. Nepřijde vám to děsivé? 

Ta žena není ani obětí, ani katem, je obrazem své doby. Doby, kdy je normální být natáčen ještě dřív, než se vůbec narodíte. Kolik snímků z ultrazvuku se týden co týden zveřejňuje na Instagramu nebo na Facebooku? 

A právě o síle tohoto sdílení Delphine vystavěla perfektní příběh se všemi jeho následky. Kniha začíná v současnosti ale postupně se děj přesouvá do blízké budoucnosti, kde sledujeme první následky těchto sdílení. Líbí se mi, že se autorka nebojí pouštět do aktuálních sociálních témat. Ať už se jedná o bezdomovectví, stáří, bipolární porucha nebo nyní problematiku sociálních sítí. 

Měla pocit, že vidí jinou verzi sebe samé. Verzi vylepšenou a zkrášlenou, která ale nemohla vydržet. Protože zlaťáky se vždycky promění v kameny, pomyslela si, a ze šatů na bál budou hadry.

Děti nade vše je skvělá kniha, do které jsem se začetla a měla problém ji odložit. Velmi chválím námět knihy, který je zpracován perfektně a poukazuje na současné dění. To, na co tato kniha poukazuje je velmi děsivé, ale bohužel reálné. 

Srdíčka, lajky a virtuální potlesk se dnes staly její hnací silou, jejím důvodem k životu: jakousi odměnou za její emoční a citové investování, bez níž se už nedokázala obejít.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Děti nade vše ulovíte na stránkách Knižního klubu a Luxoru se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros