Recenze - Hvězdy nad Berlínem

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA | VZTAH DVOU MLADÝCH LIDÍ | BERLÍN | CIRKUS | KONCENTRAČNÍ TÁBOR


Autor: Sarah Matthias
Orig. název: A Berlin love song
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 400
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Kateřina Stupková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Max je čtrnáctiletý školák, když potká Lili, artistku na visuté hrazdě, která s cirkusem rok co rok vystupuje v Berlíně. Lili je cikánka a žije úplně jinak než Max a jeho rodina. Pak je od sebe roztrhne válka a znovu se potkají o tři roky později. To už jejich přátelství přeroste v lásku – ale je to láska mezi členem Hitlerjugend a cikánkou, a to je nepřípustné. Jejich cesty se znovu rozdělí. Sejdou se ještě někdy?


Nerozuměl jsem, ale lehce jsem ji políbil na čelo. Byl jsem její otrok. Udělal bych pro ni cokoliv, o co by mě požádala.


POSTAVY:
Max - žije v Berlíně se svou rodinou, jeho otec je lékař 
Lily - mladá romská dívka, artistka, která se zamiluje do Maxe
Frieda - mladší sestra Lily, také s ní vystupuje
Rollo - žije v cirkusu, je zamilovaná do Friedy, vystupuje jako akrobat spolu s Lily a Friedou

OBÁLKA:
Z obálky je na první pohled patrné, že se kniha bude zabývat cirkusem. Navíc siluety dvou mladých lidí slibují i milostný příběh. Osobně musím říct, že jsem po knize začala pokukovat právě kvůli krásné obálce! Kromě povedené obálky musím pochválit také jednotlivé ilustrace před každou kapitolou. Kniha je rozdělena na více části a každá část má svou specifickou ilustraci pro jednotlivé kapitoly. Tento nápad velmi oceňuji. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
V poslední době vyhledávám příběhy zasazené dějem do druhé světové války. Dříve jsem tyto knihy nevyhledávala, protože jsem nedokázala číst o vší té hrůze, která byla. Možná jsem konečně dospěla i k těmto knihám. Když jsem se doslechla o této knize, hned jsem po ní zatoužila.

Hvězdy nad Berlínem se představuje jako young adult kniha o berlínském chlapci a romské dívce. Za mě osobně je chybné přiřazovat knihu k tomuto žánru, jelikož jsem nenašla žádné specifické prvky, které by Hvězdy k této kategorii pasovali. Ovšem to neznamená, že si knihu nemají přečíst mladší ročníky. Naopak! Tuto knihu si prosím přečtěte, protože má hloubku!

Na konci knihy se nachází doslov od autorky, kdy vysvětluje proč se rozhodla napsat knihu s touto tématikou. O to více mi přijde, že kniha patří žánrově do světové tvorby. Kniha popisuje skutečné okolnosti, ale hlavní hrdinové i jejich osudy jsou zcela smyšlené. Několik málo postav ale vychází z reálu, například československá malířka Dina Gottliebová nebo Josef Mengele. Autorka knihu napsala tak, jak by se podle dochovaných dokladů odehrát skutečně mohla.

Na knihu jsem se nesmírně těšila ještě předtím, než u nás vyšla. A když jsem se do ní pustila, nedokázala jsem ji odložit. Ačkoliv se příběh odehrává na 400 stranách, měla jsem ji neskutečně rychle přečtenou. Hlavní hrdiny jsem si velmi oblíbila a jejich láska mi přišla milá a upřímná. Velmi jsem jim fandila. Ačkoliv jsem se nejprve obávala příběhu německého chlapce, který dle mého počátečního přesvědčení mohl fandit právě Hitlerovi, byla jsem mile překvapena. Ne všichni němci se totiž nechali obalamutit vůdcem.

Příběh nám vypráví hlavní hrdina Max, kterého poznáváme v roce 2013 jako starého nemocného pána, který se rozhodl sepsat příběh svůj a Liliin. A tak se dostáváme do roku 1939, kdy se naši hrdinové ještě jako starší děti poprvé setkávají. Ano, dá se říct, že to byla láska na první pohled. Max a Lily se seznamují v cirkuse, kdy Lily zastoupí svou babičku a vyloží chlapci karty. Ovšem oba jsou sebou fascinovaní. Max se Lily svěří, že se přijde večer podívat na představení, a Lily mu odvětí, že večer bude vystupovat.

Představení se ale bohužel nepovede. Lily, která vystupuje se svou mladší sestrou Friedou a jejím snoubencem Rollem udělá nepřipravený kousek, který končí smrtelným pádem pro sestřina přítele. Lily má rozbitou hlavu a její stav není zrovna růžový. Nicméně to je naposledy, kdy se Max a Lily vidí na nějaký čas. Znovu se setkávají o tři roky později. Oběma je sedmnáct let a tentokrát se jejich vzájemná přitažlivost promění ve vztah, který oba musí přísně tajit. Max je mladík z dobré rodiny a je němec, ona je romská dívka.

Vztah mezi Romkou a Gadžem je zakázaný. Lily i Max si to uvědomují, ale nemůžou si pomoct. Válka postupuje a i na Lily a její rodinu přijde Gestapo. Celá její rodina je odvedena do koncentračního tábora a Max po čase musí narukovat do armády. Jejich cesty se rozdělují, ale i přes všechno trápení na sebe stále myslí a milují se.


Jistěže naše láska byla jenom pohádka. Příběh, který se vypráví u ohně, jenž plápolá a praská, ale jakmile se člověk ráno probudí, ví, že to bylo jen tak tak. 


Hvězdy nad Berlínem jsou vyprávěny retrospektivně z pohledu starého Maxe. A v okamžiku, kdy se vracíme do minulosti se ve vyprávění střídají Max a Lily. Moc se mi líbilo, jak to autorka napsala. Střídání kapitol z koncentračního tábora s táborem vojáků dávalo čtenáři kompletní přehled o ději. Knihu jsem měla přečtenou za dvě odpoledne, a kdybych měla více času, nikdo by mě od ní neodtrhl do té doby, než bych ji dočetla.

Čekala jsem, že u této knihy budu plakat, ale že mě tolik zlomí, jsem opravdu nečekala. Rozhodně knihu řadím mezi jednu z nejlepších knih, kterou jsem o válečné době četla. Stále přemýšlím, zda dokonce nebyla lepší, než Tatér z OsvětimiPokud čekáte sladký milostný příběh, jste na omylu. Láska hlavních hrdinů je krásná a křehká. Jenže oba žijí v nešťastné době. Autorka popisuje celý průběh války, takže není čas s hrdiny prožívat každý den zvlášť - možná proto bude děj někomu připadat ž uspěchaný, ale mně to neskutečně sedlo.

Autorka si před sepsáním knihy hodně nastudovala dějiny. Informace, které přináší jsou z důvěryhodných pramenů. Včetně romských příběhů. A musím se zmínit i o Tarotu, který má v této knize význam. Informace o něm jsou též pravdivé. Ale tato informace není ode mě, jelikož já Tarotu nerozumím a nezajímám se o něj.

Hvězdy nad Berlínem vám ze srdce doporučuji. Tato kniha obsahuje mimořádně silný a dojemný příběh, který mi zlomil srdce. Ještě dlouho po přečtení jsem v sobě cítila prázdnotu a bolest. Dejte mi vědět, zda jste knihu také četli, a jak se vám líbila.



19 komentářů

  1. Tohle je pro mě smrtelná kombinace - já vždycky brečím, když je někde motiv cirkusu nebo druhé světové. U téhle knihy by mi nezůstalo oko suché T.T Krásně napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Baru! Chápu, že tato tematika není pro každého. Sama jsem se hodně dlouho vyhýbala druhé světové válce, protože jsem hodně velká citlivka, ale v poslední době mě tyto knihy dost baví.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na této knížce se mi líbí obálka, ale jinak jsem moc nevěděla, co od ní čekat. Přečetla jsem si jen začátek anotace- druhá světová válka a hned mě to odradilo. Většinou jsou válečné knihy depresivní. Ale možná jí dám teď šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, třeba se ti bude líbit :-) Tato kniha je velmi smutná a zanechala ve mně dost bolesti, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Určitě jsem ji nečetla naposledy :-)

      Vymazat
  3. Krásná recenze, Sabi! <3 Knihy jsem si všimla hned jak vyšla a po všech kladných ohlasech nad ní začínám stále víc a víc přemýšlet. A zvlášť teď po přečtení tvého hodnocení. :) Až začnu mít náladu na příběh z 2. sv. války a půjdu kolem knihkupectví, budu si muset Hvězdy nad Berlínem pořídit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Šárko! Hvězdy byly skvělé a moc Ti je doporučuji :-) Dej vědět, pokud se k nim dostaneš :_)

      Vymazat
  4. Na knihu jsi mě hodně nalákala, mám pocit, že si ji opravdu potřebuju přečíst! Nádherně jsi to napsala! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu ji potřebuješ :D Byla skvělá a moc povedená :-) Zaslouží si být čtená

      Vymazat
  5. Vloni jsem přečetla Tmavé stěny Willardu a od té doby se neuvěřitelně bojím pouštět do smutných a trýznivých knih, i když jsou většinou nádherné. Musím si je opatrně dávkovat. Tuhle knihu si píšu na seznam. Děkuju.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda jsem tě inspirovala! Tato kniha si zaslouží pozornost čtenářů :) Dej vědět, pokud se k ní dostaneš :)

      Vymazat
  6. Moc krásná recenze, děkuji za další bomba tip na knihu, kterou bych si měla v blízké době přečíst :) Musím přiznat, že mne si knihy kupují převážně obálkami :) Hold jsem ten typ čtenáře, kterému velí oko :)

    https://klarin-svet.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc <3 Také se nechám zlákat obálkou, minimálně v knihkupectví si díky tomu vyhlídnu hodně knih :D

      Vymazat
  7. Krásná recence! Achjo asi si tu knihu koupím :D Já příběhy o druhé světové válce mám ráda a ta obálka je fakt krásná ! ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mai určitě si ji přečti! Budeš plakat ale věřím, že se ti bude moc líbit. A ta obálka je dokonalost! :-)

      Vymazat
  8. Veľmi krásna kniha aj vizuálom, ale aj obsahom. Píšem si na zoznam <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto přesně vystiženo! krásná navenek ale i uvnitř :-) Moc doporučuji. Dej vědět, až se k ní dostaneš :-)

      Vymazat
  9. Nádherná recenze na nádhernou knihu :) V nejbližších dnech se na ni chystám a moc se těším!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-) Jsem moc zvědavá na tvůj názor na knihu :-)

      Vymazat
  10. mám ráda romantické příběhy a tento byl asi nejhezčí co jsem četla, líbilo se mi, jak autorka chtěla seznámit čtenáře s touto krutou dobou. tuto knížku mi doporučila učitelka a říkala že budu brečet, já začala brečet hned na začátku, a ten konec, i když jsem knížku přečetla už před několika dny, pořád v sobě cítím smutek a chce se mi brečet z toho jak smutná ta doba byla. od začátku jsem fandila tomu že se spolu zase setkají a budou žít spolu až "NAVĚKY" jenže nic není napořád. vaše recenze na knihu byla strašně hezky napsaná a myslím, že jste ji hezky popsala a líp by to snad ani popsat nešlo. je mi to blbé, ale nemáte nějaké tipy na knížky co si přečíst s romantickým dějem? předem děkuji

    OdpovědětVymazat

Albatros