Recenze - Do vody

VYHÝBEJTE SE TICHÝM VODÁM. NIKDY NEVÍTE, CO SE SKRÝVÁ POD HLADINOU




Autor: Paula Hawkins
Orig. název: Into the water
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2017
Počet stran: 416
Nakladatelství: ikar
Překlad: Věra Klásková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶



Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou… 



Na dně řeky se najde tělo svobodné matky – a zrovna na místě, kde bylo toho léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy místních obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství…



Druhý román Pauly Hawkinsové, jejíž předloňský debut Dívka ve vlaku se stal fenoménem, když pobořil všechny možné rekordy v rychlosti prodeje (doposud se ho po celém světě prodalo přes 18 milionů výtisků), 79 týdnů se držel na prestižním žebříčků bestsellerů New York Times a na jeho motivy byl natočen film. Není pochyb – tohle je knižní událost roku!(databazeknih.cz)



POSTAVY:
Nel - matka Leny, která zemřela
Jules - sestra Nel, roky se na svou sestru zlobila
Lena - dcera Nel
Erin - vyšetřovatelka případu
Katie - spolužačka a kamarádka Leny, spáchala sebevraždu - skočila do tůně
Sean - vyšetřuje spolu s Erin, co se stalo

OBÁLKA:
Musím říct, že se mi obálka ke knize Do vody líbí, obzvláště ty barvy. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-

Luisin zármutek byl jako řeka: trvalý a věčně proměnlivý. 



MOJE HODNOCENÍ:
Jules Abbottová se po letech vrací do rodného města, aby zde identifikovala svou mrtvou sestru Nel, která svůj život ukončila seskokem do tůně. Krom této nepříjemné situace se musí vypořádat s následky, které toto rozhodnutí mělo. Nel má dceru - teenagerku Lenu, která si je stoprocentně přesvědčená tím, že její matka spáchala sebevraždu. Proč si tím je tak jistá? Navíc není první ženou, která spáchala sebevraždu skokem do Tůně tonoucích. A navíc Nel o té tůni psala knihu...

Jelikož mám velmi ráda Dívku ve vlaku, což je autorčina prvotina, nemohla jsem si nechat ujít její další knižní počin. Dívka ve vlaku byla mimořádná, Do vody trošku pokulhává ale i tak se jedná o skvělé počtení, u které se mi jen těžko odhalovalo, co se vlastně stalo. 

Je jedna tůň, ve které se ženy rozhodují ukončit svůj život. Jak moc je to náhoda, to si musíte přečíst sami, ovšem že se jedná o napínavou pouť, to vám mohu bez okolků prozradit. 

Ovšem pěkně od začátku. Kniha je rozdělena na hodně kapitol, kdy je každá vyprávěna z pohledu své postavy. Osob je v této knize velké množství a určitě budete chvíli tápat a listovat zpět, abyste se v tom vyznali. Chvíli mi trvalo, než jsem se v postavách zorientovala, ale na konci vše krásně do sebe zapadne. Doufám, že v další Paulině knize nebude ještě větší množství postav. 

Sice všem vidíme do hlavy, ale i tak stále netušíme, co se stalo. Navíc je kniha prokládaná Nelliným rukopisem, ve kterém sepisovala vlastními myšlenkami poslední minuty žen, které odešly z tohoto světa přes onen skok do tůně. 

Co vám mohu slíbit, je chaos v hlavě z množství postav, napětí a to až do poslední strany - neboť určit kdo a co je neskutečně obtížné, ale také čtivost. Kniha se čte velmi dobře, má spád a žádná kapitola není zanedbatelná. Já osobně knihu přečetla za tři-čtyři odpoledne. 

Na konci mě mrzelo, že některé fakty zůstaly nedořešené. Další co mi nešlo řádně přes patro bylo střídání forem vyprávění - chvíli ich, chvíli er. 

Do vody není žádné oddychové čtivo, neustále musíte dávat pozor, kdo je kdo. Mrzí mě velké množství negativních ohlasů, které si dle mého kniha nezaslouží. Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji jedinečnému Martinus.cz
Do vody si můžete zakoupit ZDE




"Potíž je v tom," řekl hlasem, který se mu už zase třásl, "že škoda už je napáchaná. Už je pozdě. Na to, abych teď udělal, co je správné, už je moc pozdě." 


2 komentáře

  1. Mne sa Do vody páčilo viac ako Dievča vo vlaku a tiež mám rada keď každá kapitola začne inou postavou.Do ďalšej knihy od autorky sa aj ja určite pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, kolem mě se vůči této knize rojí spousta negativních názorů. Mě ale knihy zaujala a stejně bych si ji ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Albatros