Recenze - Papírový palác

 Jeden letní den odkryje skryté city a zapomenutou minulost


Autor: Miranda Cowley Heller
Orig. název: The Paper Palace
Rok: 2021, v ČR: 2023
Počet stran: 376
Nakladatelství: ikar
Překlad: Irena Steinerová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Je dokonalé červencové ráno a Elle, padesátiletá šťastně vdaná matka tří dětí, se probouzí v „Papírovém paláci“ – letovisku, které navštěvuje rok co rok každé léto. Dnešní ráno je však jiné: včera večer se Elle vyplížila zadními dveřmi do tmy a poprvé se vyspala se svým nejstarším přítelem Jonasem, zatímco jejich drahé polovičky si uvnitř povídaly. Elle se musí během následujících čtyřiadvaceti hodin rozhodnout mezi životem, který vybudovala společně se svým milovaným manželem Peterem, a životem, jaký si vysnila, že by mohla mít se svou dětskou láskou Jonasem, kdyby tragická událost navždy nezměnila běh jejich životů.

POSTAVY:
Elle - padesátiletá hrdinka, která neměla snadný život
Peter - manžel Elle se kterým má děti
Jonas - nejstarší kamarád Elle a její dětská láska, která se naplnila až po mnoha letech

OBÁLKA:
Máme původní obálku, která se ke knize skvělé hodí. Na první pohled je patrné, že se jedná o společenský román. 

Už žádné výčitky kvůli tomu, co jsem neudělala. Teď můžu litovat jen toho, co jsem udělala. Miluju ho, nenávidím se; miluju se, nenávidím ho Tohle je konec dlouhého příběhu.

MOJE HODNOCENÍ:
Reese Witherspoon je nejen moje oblíbená herečka, ale také knižní propagátorka, kterou velmi ráda sleduji a dám na její doporučení. Proto když se nějaká kniha objeví v jejím book clubu, ihned si ji přidávám na svým wishlist. 

Papírový palác je loňská novinka, která přináší velmi emotivní příběh, který se může na první pohled zdát jako klasický milostný trojúhelník, ve skutečnosti ale přináší daleko víc dramat a tajemství, než se na první pohled může zdát. Obsahuje celou řadu těžkých témat, které jsou velmi úderně představeny čtenáři, ovšem spíše kloužou po povrchu. Z některých okamžiků vám bude opravdu hodně těžko od žaludku. 

Jak sis ustlal, tak ležíš. Teď budeš holt muset vymyslet, jak odestlat. 

Hlavní rozdíl oproti většině knih je v tom, že ústřední hrdinka není mladá žena, ale již zralá padesátiletá žena. Večer před začátkem příběhu se ale po letech šťastného manželství poprvé vyspala se svou dětskou láskou. Co ji k tomu po všech těch letech vedlo? Jak moc to ovlivní její přítomnost? Než najdeme otázky na tyto odpovědi, budeme se muset hluboko ponořit do minulosti. A pak se tento letní úlet během víkendu buď provalí, nebo zůstane navždy skryt jako další tajemství.

Přiznám se, že mě kniha Papírový palác nesmírně zaujala svou anotací a nemohla jsem se dočkat, až kniha u nás vyjde. Ovšem po vydání se ke knize začala objevovat celá řada rozporuplných recenzí. A já je vlastně na jednu stranu chápu a přikláním se k nim. Kniha to opravdu není pro každého čtenáře, protože se sice přítomnost odehrává během jednoho dne, ale během toho se společně s hrdinkou ocitáme v její minulosti, která rozhodně nebyla růžová, ba naopak. Právě ona minulost je pro mnoho čtenářů tím pravým oříškem, protože tolik bolesti a utrpení, které se v životě Elle odehrálo, by položilo nejednoho člověka. Pohledy do minulosti jsou krátké, za to úderné. 

„Tvůj manžel je příšerný, nechápu, jak jsi to s ním mohla celé ty roky vydržet.“
„Láska je naštěstí slepá. Nebo aspoň moje žena. V tom spočívá tajemství mého šťastného života.“

Děj většiny knihy se odehrává v minulosti, který kdyby zůstala jen u té minulosti, jednalo by se snad i o silný contemporary young adult příběh. Elle se setká s celou řadou nepříjemných zážitků, ze kterých mě opravdu zamrazilo. 

V této knize si žádnou postavu neoblíbíte, naopak. Je možné dvacet let někoho potkávat, a skrývat své emoce pod pokličkou, a pak je najednou nechat vyjít napovrch? Osobně si myslím, že to možné je. Jak zní slavný citát z mého nejoblíbenějšího filmu Titaniku, "Ženské srdce je jako hluboký oceán", kde se toho dá opravdu hodně ponořit hluboko. Ženské srdce nezapomíná, ale dokáže city ukrýt tak hluboko, že stěží dokáží přežít. A o to větší paseku to potom může mít, když ty city vyplují napovrch. 

Děsila jsem se, že ztratím to, co miluju nejvíc na světě, aniž by mi vůbec bylo dovoleno to milovat.

Závěr se může zdát nedokončený, nebo devastující. Myslím, že záleží na každém, jak si závěr sám přebere. 

Papírový palác je syrový román o složitém milostném trojúhelníku, flashbacích drásavé minulosti a krásného letního dne v letovisku. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Papírový palác zakoupíte na e-shopu Knižního klubu a v síti prodejen Luxor se slevou! 


Žádné komentáře

Albatros