Recenze - Cesta

Cesta dvou hrdinů plná moudrosti a laskavosti


Autor: James Norbury
Orig. název: The Journey
Série: Panda a dráček
Pořadí: #2
Rok: 2022, v ČR: 2023
Počet stran: 160
Nakladatelství: Pragma
Překlad: Eva Klimentová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Pokračování mezinárodně úspěšného inspirativního příběhu dvou nerozlučných přátel, který vás pohladí na duši. Dráček se cítí nešťastný, a proto se se svým trápením svěří pandě. Moudrá panda ho nasměruje na cestu, která je sice odvádí dál od domova, ale blíž k sobě samým. Prozkoumávají nová místa, prožívají nevšední zážitky a čelí náročným výzvám. Také dráčkovo srdce se začíná pomalu hojit. Při svém putování zjišťují, že změny a výzvy jsou přirozenou součástí života a jsou nezbytné pro další růst. Laskavá knížka, která čtenáři jakéhokoli věku předá poselství starodávné moudrosti, potěší hřejivým humorem a zároveň poskytne útěchu všem nepokojným duším.

OBÁLKA A ILUSTRACE:
Jsou knihy, které vás pohladí po duši svým obsahem, některé svým vizuálem. Knihy od Jamese Norbury vás okouzlí obojím. Obsahuje jednoduché, krásné kresby, které jsou roztomilé, upřímné a laskavé. 

V určitých ohledech se mysl velmi podobá zahradě. Potřebuje tvou péči, pozornost a snahu. Když se o ni nestaráš, brzy zaroste plevelem. A tam, kde je moc plevele, nemohou růst květiny. 


MOJE HODNOCENÍ:
Když se mi do rukou před delším časem dostala kniha Chlapec, krtek, liška a kůň, zamilovala jsem se. Od té doby jsem v pozoru nad podobnými publikacemi, a druhá kniha Jamese Norburyho mi nemohla utéct.

Jsi nešťastný, maličký. To se někdy stává každému.
Důležité je, že sis všiml, že něco není v pořádku. 

Cesta je druhý příběh Pandy a dráčka, která tentokrát přináší celistvý příběh, který by se dal nazvat takovou duchovní cestou vycházející z budhistické filozofie. Moudrá panda se vydává s dráčkem na cestu, která je zavede do nebezpečí. Dráček je nucen ztratit vše, na čem mu záleží a na konci cesty se s tímto faktem musí nějak vyrovnat. 

Strach ti nezabrání zemřít, ale může ti zabránit žít.

Jedná se o další úchvatnou publikaci, kterou nebudete číst nijak dlouho, za to si z ní mnoho odnesete. V jednoduchém příběhu, prostých větách se skrývá velký poklad, poslání. Kdo čte mezi řádky, ten se v knize jistě nejednou najde. Je tu tolik pravdy a moudrosti, že díky čtení se jistě zamyslíte nad řadou věcí. A vše je doprovozeno krásnými ilustracemi, zabalené v roztomilém příběhu. 

Změna, i když nevíš, kam povede, je lepší než ustrnutí.

Pokud jste fanoušky knih Malého prince nebo právě zmiňovaného Chlapce, krtka, lišky a koně, potom by vám rozhodně neměla uniknout ani Cesta, pro jejíž čtení není nutné mít přečtenou Pandu a dráčka. Můžete je číst zcela nezávisle na sobě. Kniha je vhodná pro děti i dospělé. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Cestu zakoupíte na e-shopu Knižního klubu nebo v Luxoru se slevou! 






Žádné komentáře

Albatros