Recenze - Vše, co jsme si nikdy neřekli

 Tragická ztráta milované dcery a sestry v jedné rodině, kde by měla fungovat více komunikace


Autor: Celeste Ng
Originální název: Everything I Never Told You
Rok: 2014, V ČR: 2023
Počet stran: 272
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Jana Kunová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí... Šestnáctiletá Lydia (prostřední a nejoblíbenější ze tří dětí) se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, kteří si chtějí splnit vlastní nenaplněné sny a touhy o společenské kariéře. Její otec pochází z uzavřené komunity první americké generace čínských přistěhovalců, matka je obyčejná americká žena, které se nepodařilo stát se lékařkou. Když je jednoho dne Lydia nalezena utonulá uprostřed jezera, nikdo nedokáže pochopit, jak a proč se to stalo. Začíná vyšetřování, ve kterém si paradoxně nejvíce zdravého rozumu zachovává nejmladší z dětí – dcera Hannah… Znepokojující a tragický příběh čínsko-americké rodiny žijící na předměstí Ohia získal prestižní ocenění Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.


POSTAVY:
Lydia - šestnáctiletá bezproblémová dívka, která zmizela a následně bylo její tělo nalezeno v jezeře
Marilyn - matka Lydie, snila o kariéře doktorky, ale zamilovala se, vdala a přišly děti
James - asiat, který se zamiloval do Marilyn, jeho rodina pro něj byla vším
Nath - bratr Lydie, nejstarší dítě Marilyn a Jamese
Hannah - nejmladší dítě Marilyn a Jamese

OBÁLKA:
Druhé vydání dostalo k příležitosti dotisku i novou obálku, která je barvou skvělá, ale když jsem se podívala blíže na motiv, tak jsem zmatená. Přijde mi, že je na obálce chlapec? Nicméně rozhodně hezčí obálka, než poprvé. 


MOJE HODNOCENÍ:
Celeste Ng se u nás proslavila s její knihou Ohníčky všude kolem, která byla jednu dobu naprosto všude. Sama jsem ji doposud ještě nečetla, ale mám ji doma od vydání. Její první kniha, která u nás roky nebyla k dostání se po letech dočkala svého dotisku.

Ve školce se naučil, jak to udělat, aby modřina přestala bolet: musíte ji znovu a znovu mačkat palcem. Napoprvé to zabolí tak, že máte slzy na krajíčku. Napodruhé to bolí o něco míň. Na podesáté už to nebolí skoro vůbec.

Vše, co jsme si nikdy neřekli je velmi rodinný dramatický příběh, který se nečte zcela jednoduše. Právem byla tato kniha oceněna řadou cen. Děj se odehrává v minulosti a přítomnosti. Šestnáctiletá Lydia v přítomnosti beze stopy zmizí, lidi mají své domněnky, co se mohlo stát, a později se snaží vyrovnat s faktem, že je Lydia mrtvá. Její rodina nevěří tomu, že by si sáhla na život. 

Usuší si oči, vrátí deníky zas na polici a něco si slíbí. Zjistí, co se Lydii stalo. Zjistí, kdo za to může. Zjistí, co se pokazilo. 

Celá problematika má své kořeny v minulosti, kdy se vracíme do doby, kdy se její rodiče seznámili. James a Marilyn byli rozdílní, seznámili se v 60. letech minulého století, v době, kdy nebylo běžné mezirasové manželství. Dokonce do roku 1967 panoval přísný zákaz těmto svazkům. Kromě rozdílné rasy patřili James a Marilyn do zcela jiné společenské vrstvy. Přesto se tito dva našli a zamilovali. Marilyn se po jejich svatbě zcela odloučila od své rodiny, přesto nijak nestrádala. Zpočátku.

A pak, když se Nath zas taky zadívá dopředu, už je rakev spuštěná do země. Naleštěné dřevo, bílé lilie připevněné k víku - tatam, prostě jen tak: nic než prázdné místo, kde předtím stála. Celé to propásl. Jeho sestra je pryč. 

Jak bylo poznamenáno v doslovu, paralela s Annou Kareninou je v tomto případě zcela na místě. Ačkoliv se tato rodina zdá jako bezproblémová, milující, má svá temná zákoutí, do kterých nikdo nevidí. Ani aktéři z rodiny, protože si to celé neuvědomují, neznají všechny souvislosti, pocity. Tragická smrt milované dcery, do které vkládali velké naděje, zasáhne každého z rodiny, a každý se s tím snaží vyrovnat po svém. Přesto to všechny smete jako vlna tsunami, nelítostně a zásadně. 

Nikdy ji to nemrzelo. Nalezená, ztracená a zase nalezená, ztracená všem na očích, přitisknutá k jeho zádům, nohy sevřené v jeho dlaních. Co činí něco vzácným? Když to ztratíte a zase najdete. Tolikrát předstíral, že ji ztratil. 

Celeste Ng je skvělá vypravěčka, jejíž styl mě velmi bavil. Autorka neukazovala klady jednotlivých postav, spíše pitvá to, co se postavám v životě nepovedlo, co nezvládli, a co špatného v sobě cítí. V této rodině je toho špatně hodně. Nejmladší dcera Hanna strádá pocitově, jak James, tak především Marilyn vždy upřednostňovali právě Lydii, což má za následek, že i když se sourozenci vzájemně měli rádi, ostatní dva sourozenci byli přehlížení. 

A jakmile Lydia složila tento poslední slib, pochopila, co musí udělat. Jak může všechno vrátit, začít nanovo, aby se už nikdy nebála zůstat sama. Co musí udělat, aby své sliby stvrdila, uskutečnila je. 

Vše, co jsme si nikdy neřekli je bezesporu skvěle napsaným příběhem, ze kterého budete smutní a zamyšlení zároveň. Tento depresivní příběh popisuje velmi zajímavý příběh smíšené rodiny v nelehké době, okořeněný o problémy, které si členové rodiny v podstatě sami způsobují. Je to depresivní, bolestné a pravdivé zároveň. Doporučuji. 

To léto, kdy Lydia spadla do jezera, léto, kdy se pohřešovala Marilyn: všichni se na něj snažili zapomenout. Nemluvili o něm, nepadlo o něm ani slovo. Ale drželo se úporně, jako ošklivý zápach. Zažralo se tak hluboko, že nešlo vyprat. 




Žádné komentáře

Albatros