Recenze - Za pět let

Příběh ze života o hledání samu sebe


Autor: Rebecca Serle
Originální název: In Five Years
Rok: 2020, V ČR: 2021
Počet stran: 232
Nakladatelství: ikar
Překlad: Petra Pachlová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/ a půl

Kde se vidíte za pět let?
Když je ambiciózní newyorské právničce Dannie Cohanové položena tato otázka při nejdůležitějším pohovoru její kariéry, má Dannie připravenou pečlivou odpověď. Později - poté, co při pohovoru excelovala a přijala od svého přítele nabídku k sňatku, jde Dannie spát s vědomím, že je na správné cestě k dosažení svého pětiletého plánu. Ale když se probudí, je najednou v jiném bytě, s jiným prstenem na prstu a vedle úplně jiného muže. V televizních zprávách postřehne datum - je to stejná noc - 15. prosince - ale 2025, za pět let v budoucnosti.

Po velmi intenzivní a šokující hodině se Dannie probudí znovu, na pokraji půlnoci, zpět v roce 2020. Nemůže strávit to, co se stalo. Určitě to bylo mnohem víc než jen sen, ale Dannie není typ člověka věřícího ve vidiny. Ten nesmysl může být okouzlující pouze pro svobodomyslné typy jako je její celoživotní nejlepší kamarádka Bella. Dannie je odhodlána tento zvláštní zážitek ignorovat a rozhodne se na něj nemyslet. Ale jen do té doby, než uplyne čtyři a půl roku a Dannie se náhodou setká se stejným mužem ze své dávné vidiny....

Za pět let je nezapomenutelným příběhem nejen o lásce, ale hlavně o síle loajality, přátelství a nepředvídatelné cesty osudu.


POSTAVY:
Dannie - je ambiciózní právnička, která právě získala svou vysněnou práci a v tentýž den ji její dlouholetý přítel požádal o ruku
Bella - nejlepší kamarádka Dannie, znají se od dětství, každá je jiná. Bella je divoká a Dannie je spíše klidná
Aaron - nový přítel Belly, je velmi atraktivní a zamilovaný do své přítelkyně
David - snoubenec Dannie, je velmi trpělivý

OBÁLKA:
Za pět let má jistě jednu z nejkrásnějších obálek, jaké jsem za poslední dobu měla v ruce. 

Vím, že jsi výjimečná, a chci s tebou prožít celý život. Ne protože jsme stejní, ale protože se k sobě hodíme a protože čím víc času uplynulo, tím míň si dokážu představit, že by se můj život odehrával bez tebe. 


MOJE HODNOCENÍ:
Kniha mě nesmírně zaujala svou anotací a nádhernou obálkou, díky čemuž jsem se na knihu nesmírně těšila. Myslela jsem, že se bude jednat o oddechovou romantiku, ale zmýlila jsem se.

Za pět let je kniha o ženě, jakých je mezi námi opravdu hodně. Ačkoliv se může zdát, že se jedná především o milostný příběh, není tomu tak. Spíše je to o hledání samu sebe v tomto světě. O hledání vlastního štěstí a o lidech, kteří nás v životě provází. Někdy o své nejdražší přicházíme dobrovolně, protože se spokojíme s málem a neuvědomíme si, že žijeme život po boku někoho, kdo není tím pravým. Někdy uděláme vlastní chyby, které se nedají omluvit, a někdy nás o nejbližší může připravit i osud. 
Občas musíš něco obětovat, abys dosáhla svých snů.

Dannie je ambiciózní mladá žena, která je sama se sebou vlastně spokojená. Před lety jí tragicky zemřel bratr a ona sama tu bolest stále cítí v sobě. Sen, vize či blud, který se jí zdá o zcela jiné budoucnosti ji vyděsí. 

Za pět let se bude líbit těm, kteří hledají silnější životní příběh a naopak zklame ty, kteří hledají velký milostný příběh. Během druhé poloviny četby mi v hlavě neustále zněla skladba Elegy for Dunkirk z filmové adaptace knihy Pokání

Občas musíš udělat rozhodnutí za sebe. Nestaneš se kvůli tomu špatnou přítelkyní, jen to znamená, že dáš sebe na první místo,, což bys měla.

Za pět let je kniha, která mě nesmírně zasáhla. Přiznám se, že jsem jednu věc prožila stejně jako Dannie. Nemůžu být konkrétní, protože bych vám prozradila spoilery. Ale i mě potom provázely ty stejné otázky co Dannie. Stejná bolest a bezmoc. Z tohoto důvodu jsem knihu prožívala ještě o kapku víc. Nicméně i přesto nemůžu knize upřít, že mě neuvěřitelně vtáhla do děje. Měla jsem pocit, že před mnou plyne film a nebo že jsem celého dění účastna i já. 

Jedno je zcela jisté, nikdy nevíme, co se stane zítra natož za pět let. Spravedlivé je na tom pouze to, že to neví nikdo.

Za poskytnutí reading copy moc děkuji Knižnímu klubu. Finální hardback Za pět let ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

2 komentáře

Albatros