Nejlepší knihy roku 2020

Statistika přečtených čísel za rok 2020! Aneb co se povedlo a co naopak ne!


Ahoj čtenáři,
konečně i já přicházím se shrnutí roku 2020. Raději se vyhnu hodnocení uplynulého roku jako takového. Ale co se týče knih, tak byl na skvělé příběhy poměrně bohatý. Statistika Knižní výzvy, kolik jsem toho přečetla, co se povedlo a co naopak ne. Vše se dočtete v článku.


Nepatřím mezi ty čtenáře, kteří si zadávají několik knižních výzev a dělají vše možné, aby výzvu splnily. Sama se každý rok účastním knižní výzvy, kdy si stanovím počet knih a pak si prostě čtu a čtu a nehroutím se tím, zda stíhám nebo ne. Ale na druhou stranu nebudu ani říkat, že mě pak netěší, když danou výzvu splním. Vloni jsem měla výzvu stanovenou na 140 knih, ale podařilo se mi přečíst jen 111 knih. Celkem tedy 33.709 stran. 

Celkem 20 knihám jsem dala plný počet hvězd v hodnocení. A z toho jsem vybrala následující topku nejlepších knih. Naopak 8 knih bylo doslova propadákem. 

Toto jsou ty nejlepší knihy uplynulého roku! Všechny vám mohu jen a jen doporučit, myslím, že si tu každý přijde na své. Knihy nejsou seřazeny podle toho, jak se mi líbily, ale snažila jsem se je pěkně podle žánru seřadit.


To nejlepší z YOUNG ADULT zastupují tyto čtyři krásky. Kroniky prachu jsou srdeční záležitostí a už dnes vím, že tuto knihu budu číst ještě v životě mockrát. Krásný příběh odehrávající mezi policemi knih, pomalá lovestory a doba dávno minulá. Holubice a had je young adult fantasy se hate love, výborně vypracovaným světem čarodějnic, jejich schopností a i jejich odpůrců - lovců čarodějnic. Letos vyjde druhý díl a ten musím ihned začít číst. Bez naděje je první kniha Colleen Hoover, která u nás vyšla. Tahle pecka v sobě skrývá velmi bolestný přízrak minulosti ale samozřejmě nechybí ani romantika. Colleen je zkrátka zárukou fajnového čtiva. A poslední tu je Prokletý rok, což je takové alá Příběh služebnice. Svět, ve kterém dívky oplývají magií, které se musejí zbavit, aby pro ostatní nebyly nebezpečné. Mají na to jeden rok, o kterém se nikdy nemluví. Při posledních stránkách jsem brečela, skvělá záležitost. 


Takový menší mix žánrů světovky. Záblesk života od Jodi Picoult bylo mé první setkání s autorkou a rozhodně nyní potřebuju všechny autorčiny předchozí knihy! Příběh vyprávěný pozpátku přináší bolestné nahlédnutí pod přikrývku kliniky přerušovaného těhotenství. Má temná Vanessa je kniha, kterou jste asi všichni zaznamenali. Příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách v minulosti, kdy je Vanesse patách a má poměr se svým profesorem, a v současnosti, kdy sledujeme jeho následky. Velmi bolestivý a náročný příběh na psychiku. Jeden z nás je další skvělý thriller od Shari Lapeny, která ty knihy prostě umí! Dokonalé ticho je čtvrtým dílem ze série, ale nemusíte číst jednotlivé díly po sobě. Samozřejmě je to lepší, protože pak máe správný přehled o životě vyšetřovatelů. Tento thriller jsem četla na jaře na posudek a já ho nemohla odložit! 


Vzdělaná je mimořádným životním příběhem jedné mladé ženy, která vyrostla v mormontské rodině, a které se podařilo jít si za svým a začít normální život. Vše o její trnité cestě jizvách vypráví ve své autobiografické knize sama autorka. Daisy Jones & The Six je jedna z top knih, která tu prostě nemohla chybět. Čtivá, dech beroucí a hlavně svá, taková je kniha ze sedmdesátých let. Není to obyčejný milostný příběh vyprávěný formou rozhovorů a poznámek, na mě to působilo jako bych se dívala na dokument. A do třetice tu mám Mlčící fontány od další velmi vychvalované autorky. Kniha odehrávající se v šedesátých letech minulého století ve Španělsku za doby diktátora Franka. Historické události, které se odehrávají v knize mě velmi zasáhly a věřím, že spousta z vás o nich nemají ani tušení. 


Poslední trojici zakončí knihy z českého rybníčku. Šikmý kostel je skvělý, poutavý, bolestný příběh z naší historie. Autorčinu psaní jsem si okamžitě zamilovala a knihu jsem letos stihla přečíst ještě jednou a opět mě dostala! Bez vlasů je autobiografický komiks od autorky, která si prochází Alopecií, což je onemocnění, při kterém vám vypadají všechny vlasy a ochlupení na těle. Obdivuji autorku za její vnitřní sílu a prosím, více takových knih! A trojici zakončují Vrány od mé oblíbené Petry Dvořákové. Tohle je kniha, která je malinká a krátká, za to silná svým příběhem, který vás bude doslova a do písmene bolet. 

A co se vloni opravdu nepovedlo? InTyMně, Kontroverzní princezna, Stella, Zaslíbená, Everless Panství zášti a lásky, Šváb, Devátý spolek a Aurora povstává

6 komentářů

  1. Pěkný stojánek :) Ten opravdu používáš jen na knihy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojánek je původně na květiny, knihy jsem na něj dala jen na fotku :)

      Vymazat
  2. Šikmý kostel a Vrány jsem taky zařadila mezi svoje top. :) Daisy Jones se mi líbila, stejně tak Prokletý rok, ale Holubice a had za mě bylo spíš zklamání. Nicméně do druhého dílu se určitě časem pustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, že tě kniha zklamala, třeba si tě druhý díl získá! Já se na druhý díl moc moc těším :)

      Vymazat
  3. Z tvého výběru jsem četla jen Šikmý kostel a ten byl TOP! Rozhodně si nenechám ujít ani pokračování :-)

    OdpovědětVymazat

Albatros