Recenze - Mlčenlivé ženy

Příběh dvou žen, manželek, matek a milenek | Co jsou ochotny obětovat pro lásku?



Autor: Kerry Fisher
Orig. název: The Silent Wife
Pořadí v sérii: #
Rok: 2017, v ČR: 2019
Počet stran: 304
Nakladatelství: ikar
Překlad: Alex Bečková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Emocionální rodinný thriller s potenciálem udržet čtenáře vzhůru celou noc… Dvě ženy, Maggie a Lara, spolu zdánlivě nemají skoro nic společného. Svedla je dohromady rodinná pouta: obě jsou druhými manželkami dvou okouzlujících bratrů, Massima a Nica. Lařin život s Massimem se jeví jako idylický, ale pod povrchem skrývá tajemství, které by zničilo rodinu, její pověst i jejího syna. Maggie naopak s Nicovou špinavou minulostí žije od začátku a je s ní smířená – dokud neobjeví nový střípek pravdy, který vše postaví na hlavu. V síti lží si dvě odlišné ženy musí naučit důvěřovat – protože nikdo jiný tu není.



POSTAVY:
Maggie - má syna z prvního vztahu, je jí třicet pět let a doufá, že konečně bude šťastná
Lara - miluje Massima, snaží se být ideální manželkou, neodporuje a naprosto vychází vstříc Massimovi
Francesca - třináctiletá dcera Caitlin a Nica, špatně nese smrt matky a Maggie nepřijímá
Caitlin - první manželka Nica, jedla zdravě a hodně cvičila, onemocněla a před dvěma lety a zemřela
Nico - bratr Massima, má italské předky a miluje svou druhou manželku Maggie
Massimo - starší bratr Nica, sportuje a ví o sobě, že má charisma a že se líbí, je podruhé ženatý, chce další dítě a touží potom, aby jeho syn byl sportovně založený
Sandro - sedmiletý syn Massima a Lary, 

OBÁLKA:
Mlčenlivé ženy si ponechaly původní obálku, která krásně sedí k ději. Navíc mě nesmírně baví kniha pod přebalem, kdy žena zmizí z dohledu a my vidíme pouze molo. Dokonalost :-)

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Mlčenlivé ženy mě nesmírně zaujaly svou anotací. O knize se zde píše jako o thrilleru a po přečtení anotace jsem se rozhodla do knihy ponořit. Sice se nejedná o žádný thriller, ale o společenský dramatický román, ale i tak přečtení nelituji. 

Kniha vypráví o dvou ženách - Maggie a Laře, které se stanou švagrovými. Pomalými krůčky si začnou svěřovat svá tajemství. Obě jsou vdané za bratry Farinellovy z italské rodiny. Obě jsou jiné, než jejich polovičky, a jsou matky skoro stejně starých synů. Každá si nese jiný úděl. 


"Samozřejmě že jsem šťastná! Nico je vážně kouzelný. Jenom teď na svoji stranu musím získat zbytek mafie a pak se všichni ruku v ruce vydáme vstříc západu slunce."


Maggie byla svobodná matka, jejíž první vztah ztroskotal. Poté se zamilovala a vdala za Nica. Nejprve si myslela, že jejich vztah nemůže nic ohrozit, ale postupně zjišťuje, že stín Nicovy první ženy Caitlin je stále přítomný. Navíc vztah s jejich třináctiletou dcerou Francescou není ideální. Dívka se stále nedokázala vyrovnat se smrtí své matky natož aby přijala novou ženu svého otce.

Lara se snaží být dokonalou ženou, matkou a manželkou. Po narození syna zůstala doma a začala se starat o domácnost. Od svého muže si nechává všechno líbit a pokaždé dá na jeho slov. Ví, že kdyby se vzepřela, Massimo by ji jednoznačně ponížil a mohl by ji připravit o jejich syna. Navíc on je ten dokonalý. Nikdo nezná jeho pravou tvář. Na druhou stranu Massimo není jen špatný. Dříve byl milující a Laru činil neskutečně šťastnou.

Maggie a Lara jsou dvě naprosto odlišné ženy, které si svou odlišnost vzájemně uvědomují. Také se nestanou žádnými kamarádkami, ale naopak jsou svedeny dohromady jako dvě nešťastné ženy vdané za dva bratry, které jsou spolu silnější. Velmi se mi líbilo, jak kolem sebe dokázaly opatrně našlapovat. Jsem ráda, že se z nich nestaly nejlepší kamarádky, které by si ze dne na den dokázaly povědět všechno. Celá kniha na mě působila dost reálně.

Osobně mi byla sympatičtější Maggie, která se snažila chovat dobře. Její vztah s Nicem byl také upřímný a moc jsem jim fandila. V Lařině kůži bych nechtěla být ani minutu. Na druhou stranu bych nedokázala žít s mužem jako je Massimo. Mrzí mě, že nás autorka nepustila do mysli i Nicovi a Massimovi, abych si dokázala vysvětlit, co se v jejich hlavách odehrávalo.


Podivná parta, tihle Farinelliové.


Mlčenlivé ženy jsou společenským románem, který bych rozhodně nenazývala thrillerem. V této knize se rozvíjí rodinné drama a jeho hlavními aktéry jsou dva bratři a jejich ženy. Po přečtení anotace jsem čekala něco jiného, ale ve finále si z přečtení knihy nesu jen kladné dojmy. Sice je pravda, že se první část trošku vleče. Dlouze poznáváme obě hrdinky a pořád čekáme na nějaký ten boom. Druhá polovina byla svižnější a zajímavější.

Co se týče konce, čekala jsem více akčnosti - stále kvůli přirovnání k thrilleru. Ale pokud se na knihu dívám jako na rodinné drama, potom se závěrem naprosto souhlasím. Kniha je velmi reálná, což mě trochu děsí. Lidé si v dnešní době mezi sebou často hodně věcí neříkají a to vede k řadě nedorozumění. 

Pokud máte rádi knihy Liane Moriarty nebo rodinné dramata, knihu vám mohu rozhodně doporučit.



2 komentáře

  1. Takt tato kniha je přímo pro mě, jak říkáš jestli se mi líbily knihy od Moriarty tak se mám do ní pustit, tyto rodinné dramata mám fakt ráda.

    Líbí se mi, jak se detailně koukáš na obálku, mě samotnou by to nenapadlo.


    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu <3 Myslím, že by se ti kniha mohla opravdu líbit :-)

      Vymazat

Albatros