Recenze - Všem klukům, které jsem milovala

První lásky a milostné dopisy



Autor: Jenny Han
Orig. název: To All the boys I´ve loved before
Název série: Všem klukům, které jsem milovala
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2014; v ČR 2015
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo
Překlad:  Romana Bičíková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara žádnému klukovi nedala najevo, že se do něj zamilovala. Místo toho mu napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem svým pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.(databazeknih.cz)





Lara Jean je šestnáctiletá dívka, která má dvě sestry, o dva roky starší Margot, která je jí víc, než jen sestrou a devítiletou Kitty, která je úplně jiná, než její sestry. Všechny tři žijí jen s tatínkem poté, co jim jejich maminka nešťastnou náhodou zemřela. I když jim jejich maminka chybí, po letech odloučení se bez ní nějak naučili žít. 

Lara Jean je šestnáctiletá a pro spolužáky celkem neviditelná dívka. Nikdy s nikým nechodila, ale to neznamená, že by nebyla zamilovaná. Pětice chlapců ji zaujala, ale nikdy jim to nepřiznala. Každému z nich napsala dopis, ve kterém napsala, co pro ni dotyčný znamená, ale nikdy ho neposlala. Pokaždé dopis uložila do krabice na klobouky, kterou ukrývá pod postelí. 

Jedním z kluků, který se jí dostal pod kůži, a kterého několik let tajně miluje je současný přítel její starší sestry, Josh. Jelikož Margot odjíždí na vysokou do Skotska, rozhodne se s Joshem rozejít, nechce totiž vztah na dálku. Lara Jean, která má Joshe stále ráda v tom ale nevidí žádnou šanci. Toto by přeci své sestře nemohla udělat.

Jednoho dne zmizí její krabice na klobouky a s ní i veškerý obsah, tedy všechny dopisy, které Lara Jean napsala. Další den ji ve škole zastaví Josh s tím, že dostal její dopis. Lara je zoufalá a stydí se, neví jak se vyhrabat z této pro ni tak nepříjemné situace. A když na chodbě spatří Petera Kravinského, okamžitě se rozhodne jednat. Omluví se Joshovi, že už musí jít a skočí Peterovi rovnou do náruče. Peter je místní bad boy a v současné době je sám, protože ho opustila jeho přítelkyně. Jelikož i on dostal od Lary Jean dopis, domluví se na vzájemné výpomoci. On potřebuje, aby na něj jeho bývalka Genevie začala žárlit, ona zase, aby ji Josh pustil z hlavy. Začnou tedy předstírat, že spolu chodí. Ale co ostatní dopisy? A jak toto všechno Lara Jean, která nikdy s nikým ještě nechodila, zvládne?



POSTAVY:
Lara Jean - šestnáctiletá milá holka, velmi zvědavá
Peter - místní bad boy, který je velmi hezký
Margot - starší sestra Lary Jean, studuje ve Skotsku a chodila s Joshem
Josh - bývalý přítel Margot, který se skoro veškerý svůj čas trávil s Margot a jejími sestrami
Genevieve - bývalá přítelkyně Petera, kdysi také nejlepší kamarádka Lary Jean

OBÁLKA:
CooBoo ponechalo původní obálku a co lepšího, knihu vydalo jako hardback! Nádherné provedení za typ a knihy a obálku.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
V současné době se chystá filmové zpracování. Hurá!

MOJE HODNOCENÍ:
Knihu jsem měla doma od chvíle, kdy u nás vyšla. Moc jsem se na ni těšila a chtěla se do ní pustit už vícekrát. Pak jsem ale zjistila, že bude další díl, takže jsem se rozhodla čekat na pokračování. Ke knize jsem se tedy nakonec dostala dva roky po jejím vydání u nás (má větší štěstí než většina mých knih).

Všem klukům, které jsem milovala je velmi krásná a jemná oddechová jednohubka. Je nenáročná a lehce se čte, ani jsem se nenadála a měla jsem ji přečtenou. Hlavní hrdinka, Lara Jean, mi je velmi sympatická. Nevinná mladá dívka, která postupně poznává svět. Po smrti její maminky se o ně starala z většiny její starší sestra Margot. Ačkoliv je to již několik let, stín jejich maminky s nimi stále žije. Vzpomínky na maminku mi přišly velmi milé a smutné zároveň. Ačkoliv se v ději vůbec nevyskytovala, bylo mi jí velmi líto.

Odvážný nápad Lary Jean a Petera, že budou předstírat, že spolu chodí, se mi velmi líbil. Toto tajné spiklenectví mi přišlo nesmírně zábavné.

Kniha je rozhodně doporučována pro mladší čtenáře ale věřím, že ani starší generaci jí nepohrdne. Mně osobně se kniha líbila. Splnila přesně mé očekávání a navíc mi dala milý pocit, který jsem při její četbě měla. Je mi jasné, že kdybych byla mladší, rozhodně bych knize dala plný počet hvězdiček.

Postava Petera se mi velmi líbila, sice jsem nechápala, proč byl pořád tolik naivní a plnil vše Genevieve, ale velmi jsem si ho oblíbila. Smlouva mezi ním a Larou Jean mě velmi pobavila. Velmi jsem obdivovala jak Margot, tak později i Laru Jean, jak zvládali péči o mladší sestřičku Kitty, tatínka, domácnost a ještě kromě školy chodily i do domova důchodců vypomáhat. V dnešní době jsem se setkala velmi často s názory, že důchodci a staří lidé jsou k ničemu. Tady se mi právě velmi líbilo, jak se obě chovaly ke starším lidem a jak jim vypomáhaly.

Pohodově laděná kniha, která je ideálním letním čtivem. Autorka psala krátké kapitoly. Po trochu delším rozjezdu vás čeká příjemné čtení. A ještě malé upozornění pro ty z vás, kdo knihu ještě nečetly. Berte si k četbě jídlo, nebo se najezte předem. Během četby jsem několikrát dostala hlad. Často se tam totiž vařilo nebo hovořilo o jídle.

V tu chvíli si uvědomím, že ho nemiluju. Už dlouho ne. Možná že jsem ho nikdy nemilovala. Protože teď tu přede mnou stojí a já bych ho mohla klidně získat, mohla bych ho políbit a byl by můj. Jenže já ho nechci. Chci někoho jiného.



3 komentáře

  1. O této knize jsem četla mnoho pozitivních ohlasů. Možná je na čase si ji také pořídit:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji mohu doporučit :-) je to velmi milá oddechovka

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám :) Do Humbooku už to asi nestihnu, ale nevadí :)

    OdpovědětVymazat

Albatros