Recenze - Dvůr křídel a zmaru

DVŮR KŘÍDEL A ZKLAMÁNÍ | ANEB KDYŽ SE NĚCO OPRAVDU NEPOVEDE



Autor: Sarah J. Maas
Orig. název: A court of wings and ruin
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 720
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Ivana Svobodová
Moje hodnocení: ✶✶✶




Feyre se vrátila na Jarní dvůr, odhodlaná získat informace o Tamlinových manévrech a jeho spolupráci s Hybernem. Aby to udělala, musí se zapojit do smrtícího tance podvodů – a v něm může jeden chybný krok přivodit zkázu nejen jí, ale i celému světu. Feyre čeká nesnadné rozhodnutí, komu z oslnivých a smrtících Vladařů věřit...





POSTAVY:
Feyre - z obyčejné dívky se stala víla, nyní je partnerkou Rhysanda
Rhysand - vladař nočního dvoru, který
Tamlin - exsnoubenec Feyre, chce ji zpátky

OBÁLKA:
CooBoo ponechalo nádhernou obálku k těmto sériím, která rozhodně patří mezi poklady v knihovničce. Ovšem mám k tomu dvě výhrady. Tím prvním je lesklý nápis, který se jen pohlazením smaže. A druhou věci je formát knihy, kdy při tak obrovském počtu by si kniha rozhodně zasloužila hardback. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Na začátku roku jsem četla druhý díl této série s názvem Dvůr mlhy a hněvu a knihu jsem si na maximum užila. Velmi mě mrzí, že v jednom roce jdou druhý a třetí díl ruku v ruce jako jedna z nejlepších a potom jedna z nejhorších knih letošního roku. Trojka byla obrovským zklamáním. 

Stále nechápu, kdo dovolil vydat tento díl! Upřímně tolik stran o ničem a o ještě větším ničem byste hledali jen stěží. Dobře, ale abych autorce v tomto díle nebrala její práci, psala hodně o ničem, o sextu při každé příležitosti a popisovala akci, která byla naprosto nereálná a nepochopitelná? Nedá se mi tu nezmínit o jedné krátké kapitolce z konce, kdy autorka udělala velmi zajímavý zvrat a na začátku další kapitoly zvrat zničila? Panebože proč a k čemu? Při tomto okamžiku jsem měla chuť knihu vzít a praštit s ní o zem. 

Slyšela jsem velkou kritiku a teď ji upřímně chápu. Mrzí mě, že jsem si zkazila chuť a nezůstala jsem pouze u nejlepší dvojky! Takže pokud jste knihu ještě nečetli, nedělejte tak! Raději si nechte to málo vyspoilerovat ať si udržíte zdravý rozum a radost z četby.

Kam se poděla Feyre, kterou jsem si v v předešlém díle natolik oblíbila? Rhysand se v této knize objevoval velmi ale velmi málo. Lucien se také vypařil a Tamlin, jako by v ději ani nebyl. Čas od času se někde vyskytl ale jeho postava byla naprosto zbytečná a snadno přehlédnutelná. Přitom jeho postava nám toho mohla tolik nabídnout. Bohužel mi celá kniha přijde jako vaření z vody bez surovin. Přitom dvojka byla naprosto dokonalá a autorka v ní rozehrála hru, která měla a mohla být dobře zpracovaná. Snad bych přešla i všechnu tu erotiku, která knihu pohlcovala, ale to všechno okolo jsem přehlédnout nedokázala. 

Maasová rozjela v tomto třetím díle vztahovou spoušť, kdy každý prostě musel mít svého protějška. Dle mého názoru bylo toto naprosto k ničemu a stokrát raději bych to oželela. Autorka si dle mého názoru postavila hlavní hrdiny na další knihy. 

Nejdříve jsem si myslela, jak napsání této recenze bude obtížné, ale spletla jsem se. Psaní této recenze šlo zcela samo. Ptáte se, proč když to tolik kritizuji, proč dávám tři hvězdy? Snad možná z lítosti nad časem, který jsem u knihy strávila. Nebo ze vzpomínek na slastné pocity po dočtení dvojky. A také jsem letos četla ještě horší knihy. Bohužel na zklamání má také velký podíl úspěch druhého dílu, který mě na pokračování nesmírně lákal. 

Jestli se pustím do další knihy? Asi ano, není tolik obsáhlá ale rozhodně odkládám čtení dalších dílů Skleněného trůnu, protože toto byla vážně katastrofa. 






6 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Z prvních dvou dílů této série jsem byla naprosto nadšená, tak já jen doufám, že ten třetí nebude naprostá katastrofa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, já byla z té dvojky moc a moc nadšená. Jsem zvědavá na trojku, ale osobně ti ji moc nedoporučuji :(

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, na třetí díl se neskutečně těším. Zatím jsem se k němu nedostala, ale protože se jedná o moji oblíbenou sérii, doufám, že to v nejblížší době napravím. :) A souhlasím, rozhodně by si série zasloužila hardback. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju pěkně :-) dej vědět, jak se ti trojka líbí, opravdu mě zajímá tvůj názor :-)

      Vymazat
  3. Dvojka se mi také líbila nejvíc, ale úplně mě nezklamala ani trojka. :-) Trochu mě naštval ten konec... Ale stejně se mi líbila. Miluju ty postavy a svět. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten svět a postavy jsou skvělé, ale trojku bych přeškrtala a zkrátila :D :D

      Vymazat

Albatros