Jsem rychločtenář?

RYCHLÉ ČTENÍ | STRÁNKY ZA HODINU | JAK JSEM SE NAUČILA RYCHLEJI ČÍST




Ahoj všem,

co je vlastně rychločtení? Pokud budeme hledat přesnou definici, pak si dovolím citovat Wikipedii. "Rychločtení je speciální metoda vnímání textu očima a jeho myšlenkové zpracování při němž dochází současně se zvyšeování rychlosti i k lepšímu zapamatování přečteného a k lepšímu odlišení podstatného a druhořadého."

Průměrný člověk přečte 150 až 200 slov za minutu. Obecně potom platí, že člověk přečte za hodinu kolem 40-50 stran. Existuje velké množství metod, jak číst efektivněji a rychleji. Ano, určitě je fajn se rychleji prokousat nezáživnou knihou, ale sama jsem ráda, že s jednou knihou trávím v průměru dva až tři dny.

V nauce o rychlém čtení se učí vypínat čtení v duchu? Nevíte, co to znamená? Když čtete, slova vnímáte očima ale v duchu si je říkáte. Vnímáte to? Nedovedu si představit, že bych toto vypnula a stále vnímala děj tak jako předtím. Mám ráda, když cítím pocity hrdinů na sobě, když vnímám okolí a mám pocit, že jsem součástí příběhu, někdo, kdo děj vzdáleně sleduje a nemůže s tím nic dělat.

Sama osobně to nijak neřeším a prostě čtu. Řídím se zásadou dočítat i knihy, které mě nebaví a nepřeskakovat nebo nenahlížet dopředu. Miluji to napětí, když vím, že mám rozuzlení ve svých rukou ale musím se nejprve prokousat několika kapitolami. 

Přečtu přes 70 stran za hodinu, za což jsem nesmírně pyšná! Ovšem nepřišlo to jen tak. Sama jsem ještě před dvěma lety přečetla jen přes 50 stránek za hodinu. Jak je tedy možné, že jsem se tak zrychlila v četbě? Samozřejmě to záleží i od samotné knihy. Pokud vás kniha baví a jste v ní tzv. "zažraní" tak potom ji čtete rychleji. Pokud vás naopak nudí, budete očima utíkat z knihy do pokoje a zase zpět. U mě nastal asi největší zlom přestěhováním se do svého útulného bytečku, který sdílím se svým přítelem. Předtím jsem bydlela spolu s dalšími čtyřmi členy mé rodiny, což samozřejmě rozptylovalo. Další vývoj v mém čtení zaznamenal i čas. Člověk se sám zlepšuje v činnostech, které dělá často. A právě tak tomu bylo i u mě a čtení. Postupně čtu rychleji a rychleji ale neubírám si požitek z četby.

Jak rychleji číst? Prostě neřešte čas, a knihu si užijte. A hlavně čtete, časem se i vaše rychlost zvýší.  Jak to máte vy? Kolik stránek přečtete za hodinu? Těšíme se na vaše komentáře :-) 

10 komentářů

  1. Asi tak😅 Když čtu například Zemi Příběhů (jakýkoli díl) tak většinou za hodinu přečtu 50+ stran, ale když jsem četla Bez Srdce tak jsem přečetla jenom 38 stran za hodinu, a to mě ta knížka hoodně bavila 😄❤ + občas mě štve že když se snažím číst rychleji, tak je to k ničemu😅😂 a akorát čtu znovu stránku protože jsem to nedokázala tak rychle vnímat 😅💔❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Myslím si, že nutit se číst rychleji nemá smysl. Člověk si potom četbu nemůže prostě užít :-)

      Vymazat
  2. Krásne napísané Sabči. U mňa rýchlosť čitania dosť závisí aj od zložitosti textu (ya knihy idú rýchlejšie ako napr. taká Ferrante) a tiež samozrejme od jazyku (napriklad už aj pri českej knihe mi chvíľku trvá kym sa začítam a spočiatku mi to ide pomalšie, ja to nazývam "doba kým sa prepnem do iného jazyku":D ). Musím sa však priznať, že niekedy keď ma kniha fakt nebaví a neviem sa dočkať kedy ju dočítam a pustím sa do ďalšej tak zapinam rýchle prebiehanie textu. Síce neviem koľko stranok presne prečítam za hodinu (musím si to zrátať), v porovnaní s ľuďmi v mojom okolí patrím medzi tých rýchlo čítajúcich a som za to vďačná, pretože nemávam až tak veľa času čítať a aj tak prečítam toho celkom dosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi děkuju ti moc <3 Máš pravdu, že složitost textu také dělá své. Brzy se chystám číst knihu v SK a jsem zvědavá, jak mi to půjde :-) Čtení textů a článků je jedna věc ale celá kniha :-)
      Dej vědět, kolik přečteš za hodinu :-) Já jsem se svými 70 stranami spokojená, kord když také nemůžu číst tolik času, co bych chtěla :-) Práce a škola je hold zátěž času, ale stojí za to :-)

      Vymazat
  3. Mě osobně je v podstatě jedno jak rychle čtu. A je pravda, že některé knihy jsou přečtené hned a do jiných se člověk musí skoro nutit. :)) Stejně ale být rychločtenář a mít možnost přečíst víc knih je super. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám kolegyňu ktorá dokáže prečítať priemernú knihu 200-300 strán za tri hodiny. Samozrejme sa jedná o knihy s ľahkým námetom poväčšine romantické či detektívky ktoré sa čítajú skoro samé. Mne osobne ide čítanie podľa titulu. Sú knihy hrubé ktoré zmaknem za tri dni a potom sú 100 stranove knihy ktoré čítam týždeň. Nadávam veru za vetou vraciam sa ku každej myšlienke a premielam v hlave... Ale to je o inom.
    Podľa mňa čítam rýchlo ale k rýchlocitaniu mám ďaleko. Síce by mi vyhovovalo z časového hľadiska pri malom dieťati a pri práci s knihami, no som spokojná aj so svojou rýchlosťou.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek. Já popravdě čtu tak jak zrovna mám náladu. Hodně záleží na tom jak moc mě kniha baví nebo ne.
    Ale přijde mi na hlavu, když lidi čtou a nevnímají celou knihu to mi přijde, že nemá ke knize takovou úctu.

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
  6. Já přečtu 1 knížku za den, nečtu v jednom kuse mezi tím uklízím, vařím, nakupuji a podobně , ale když si potřebuji odpočinout čtu, dočítám po nocích. Myslím že přečtu 50 -60 stran za hodinu záleží na velikosti písma, odrážkách a podobně. A taky jak moc mě knížky baví. Někdy je v textu grafika , fotky poloprázdné stránky a to potom i když má knížka hodně stránek na textu se to neprojeví. Hodně lidí se divý jak můžu přečíst 27 knih za měsíc, ale většinou se už nezajímají o jaké knížky šlo. Já z nikým nesoutěžím snad jen s nakladateli protože toho chci přečíst hodně , ale pro sebe. Pro svůj skvělý pocit z knihy. Taky knížky dočítám , i když mě úplně nebaví, vždycky mě zajímá konec.

    OdpovědětVymazat
  7. Já za hodinu přečtu asi 40 stránek. Jsem pomalý čtenář a nedokážu si představit vypnout čtení v hlavě. Při čtení o příběhu přemýšlím a vstřebávám ho. Nevím, jestli se postupem času moje čtení zrychlí, ale bylo by to fajn. Moje kopa nepřečtených knih totiž narůstá a narůstá :D

    OdpovědětVymazat
  8. U nějaký knížky jsem přečetla i 100 stránek za hodinu u nějaky zas jen 80,je to různý,ale za měsíc přečtu asi i nekdy 20 knížek,když mám fakt chuť

    OdpovědětVymazat

Albatros