Recenze - Smrtka

SVĚT BEZ NEMOCÍ, SMRTELNÝCH NEHOD. I TAK SE ALE NEVYHNETE SMRTI


Autor: Neal Shusterman
Orig. název: Scythe
Název série: Smrtka
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2016, v ČR: 2018
Počet stran: 384
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Petr Kotrle
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.



POSTAVY:
Citra - mladá učednice Faradaye
Rowan - odvážný mladík, který se netouží stát smrtkou, ovšem něco z jejich světa ho nesmírně láká
Faraday - smrtka, která si vezme dva učně
Nimb - veškeré vědomí


OBÁLKA:
Yoli ponechalo původní obálku s klasickou smrtkou s kosou. Myslím, že není obálka, která by se k ději hodila lépe. A navíc ty barvy! Krom toho je obálka stavěna jako optický klam. No jen se na ni pořádně podívejte, zda-li hned na první pohled spatříte smrtku.


FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Mé druhé setkání s autorem proběhlo bez rychlých příprav. O knize jsem se dozvěděla až z Yoli novinek a zaujala mě anotace, ale to, co mi kniha nabídla jsem rozhodně nečekala.

Představte si svět, ve kterém lidé dosáhli maxima. Vše už bylo vynalezeno, lidé objevili lék na vše - dokonce i na smrt. Pokud se chcete zabít, máte smůlu. Okamžitě vás oživí. Ale aby nedocházelo k přelidnění, je nutné čas od času zemřít. A právě proto byly stvořeny Smrtky. Bytosti, které jsou lidé, jen mají tu moc zabít člověka. Po smrti dotyčného pak pro jeho příbuzné platí roční imunita. 

Jak by se vám líbilo žít v podobném světě? Lidé se nemusejí bát nemocí, nehod. Na vše existuje lék, jen jednou musejí zemřít a uvolnit místo další generaci. Přiznám se, že tento svět mě šokoval a pokud si dovolím srovnání s Bez šance, tak je Smrtka rozhodně lepší. Na autorovi je znát, že se s každou knihou zlepšuje a už nyní se nemohu dočkat druhého dílu.

Svět smrtek mi přišel mimořádně zajímavý a morbidní zároveň. Pokud si ale smrtky představujete s kosou, pak vás musím zklamat. Ono nosit denně kosu se pěkně pronese.

Citra a Rowan jsou dva mladí lidé, kteří se náhodou stanou učedníky smrtky. Je to sice pro ně velká čest, ale oni o to nestojí. Mezi oběma se začne vyvíjet zvláštní přátelství. Možná je spojují obavy a strach. Oba hrdiny jsem si oblíbila. Oba postupně poznáváme a konečně jsou to hrdinové s velkým "H". Žádní vyvolení, kteří umějí vše na první dobrou. Nemají žádné nadpřirozené schopnosti a dokáží se rozhodovat špatně i dobře - stejně jako lidé.

Ačkoliv se jedná o Young adult knihu, rozhodně se nejedná o žádnou prvoplánovou knihu. Naopak, kniha přináší naprosto nový a zvláštní svět, který vás chytne a nepustí. Konečně nejsou žádná klišé, žádné jasné a obehrané postavy a bytosti, naopak máme tu nové mýty.

Smrtka byla mimořádně čtivá a neustále jsem musela na děj myslet. Opravdu jsem si čtení užila a bavila se. Ještě že máme jistotu, že vyjde druhý díl a to už na podzim!

Autorovi tleskám za nový svět, žádná klišé a hlavně tolik překvapivých zvratů. Celou knihu jsem nedokázala říct, co se stane na další straně. A když se to stalo, byla jsem překvapená.

Smrtku vám mohu jen a jen doporučit a mám nesmírnou radost, že jsem si ji mohla přečíst ještě před vydáním. Pokud se obáváte, že spadá do Young adult žánru, hoďte tyto myšlenky za hlavu. Tento nevšední příběh vás zkrátka ohromí. 



4 komentáře

  1. Výborná recenze :) Já už se těším až se do ní taky pustím :) Četla jsem Bez šance a to se mi líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu sa veľmi teším, najskôr som si ju chcela prečítať v češtine, ale na jeseň vychádza aj náš slovenský preklad, takže si naň počkám. Každopádne súhlasím, obálka je výborná a verím, že rovnaký bude aj obsah :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze. Až s tvou poznámkou jsem se pořádně zakoukala na obálku a uviděla smrtku! Toho jsem si nevšimla :D Na knihu se těším, snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat

Albatros