Recenze - "Dávám ti své tělo..." Jak píšu milostné scény

JAK NAPSAT DOBROU MILOSTNOU SCÉNU V PÁR KROCÍCH






Autor: Diana Gabaldon
Orig. název: "I give you my body.." How I write sex scenes
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2016, v ČR: 2017
Počet stran: 152
Nakladatelství: Omega
Překlad: Renata Štulcová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


V tomto výtahu uznávaná spisovatelka Diana Gabaldon nabízí své neocenitelné zkušenosti se psaním milostných scén s použitím síly emocí. Poznáte rozdíl mezi sexem bez příčiny a milostnými scénami, které jsou důležité pro děj a posunují příběh kupředu a jak zacházet s pikantními akty, které však nejsou bezúčelné, ale slouží příběhu. Gabaldon také poznamenává, že sex může být popsán originálně. Ale musí se zapojit smysly, používat originální věty a ne se uchylovat k otřepaným frázím.Vše demonstruje na příkladech ze své série Cizinka.



OBÁLKA:
Ponechání původní obálky byl skvělý nápad. Navíc je kniha v příjemné velikosti hardbacku s příjemným přebalem, který mám potřebu neustále hladit. 

MOJE HODNOCENÍ:
Kniha není klasickou beletrií ani naučnou publikací. Pokud jste již četli sérii Cizinka, nebo alespoň viděli seriál, jistě vám neušlo, že je plný intimních scén. Právě v této publikaci Diana Gabaldon, autorka knih ze série Cizinka, rozebírá milostné scény ze svých knih a rozdává rady, jak je dobře napsat. Postupně odhaluje, že napsat takovou scénu není vůbec jednoduché. Čtenáři dovoluje nahlédnout pod pokličku sexuálních scén a důsledně vysvětluje barvu scén. Vše prokládá různými pasážemi ze svých knih a názorně je potom rozebírá.

Musím se přiznat, že jsem netušila, jak namáhavé to je napsat takovou scénu. Jakmile jsem dočetla tuto publikaci, erotické scény v Cizince nabraly zcela jiný směr. Už se nemohu dočkat dalšího dílu, kdy se mi budou milostné scény mezi hrdiny z její knihy jevit zcela jinak.  Bubny podzimu, které by měli vyjít už na jaře. 

Dávám ti své tělo se mi četlo nesmírně jednoduše. Ačkoliv se jedná o naučnější publikaci, nebylo nutné u knihy tolik přemýšlet. Naopak jsem si velmi užila scény z knih, které u nás teprve v budoucnu vyjdou. Na jednu stranu se jedná o spoilery, a knihu by tak měl číst až někdo, kdo je u páté knihy.

POZOR na SPOILERY... V knize se totiž nacházejí ukázky i z knih, které u nás ještě nevyšly. Ovšem všechny ukázky jsou označené ze které knihy pocházejí a navíc jsou psány kurzívou, takže pozornému čtenáři, který si nechce nechat ujít překvapení jistě dojde, kterou ukázku by raději neměl číst.

Kniha je plná milostných scén, ale ne jen mezi mužem a ženou, nýbrž i mezi homosexuály. Dalším bodem sexuality jsou zde i drsnější scény, které zde autorka také rozebírá. Diana ovšem podotýká, že pokud své postavy pořádně neznáte, nemůžete je popsat v normální scéně, natož v té, kdy to má chemií přímo vířit.

Dalším plusem jsou krásné ilustrace, které knihu dotvářejí. Nejsou na každé straně ani na každé kapitole, o to jsou vzácnější a krásnější. Velmi jemné malůvky dotváří knihu k její skvělé podobě. Z knihy jsem spokojená a jelikož sama píši, věřím, že jsem si z ní odnesla daleko víc.

Knihu doporučuji fanouškům Cizinky, ale i začínajícím autorům, které by rádi nahlédli do zákulisí intimních scén. 

Za knihu moc děkuji knihám Omega"Dávám ti své tělo..." Jak píšu milostné scény zakoupíte v Knihy Dobrovský



1 komentář

  1. Pěkná recenze, knihu jsem četla před vánoci a líbila se mi vážně moc. I přesto, že se nejedná o klasickou knihu. Autorčiny rady a postřehy mě zaujaly a úryvky z budoucích knih mě hodně zaujaly. :))

    OdpovědětVymazat

Albatros