Recenze - Mléko a med

jak přežít díky poezii



Autor: Rupi Kaur
Orig. název: Milk and honey
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2017
Počet stran: 210
Nakladatelství: Omega
Překlad: Petr Teichman
Moje hodnocení: ✶✶✶✶



Sbírka básní a krátké prózy o přežití. O lásce a ztrátě, násilí a zneužívání, o ženskosti.


Kniha je rozdělena do čtyř kapitol a každá má jiné poselství. Jedna se snaží léčit zármutek, jiná zase bojuje s všudypřítomnou bolestí. Čtenáři nabízí cestu od nejhorších životních momentů ke smíření a hledání radosti. Ta je totiž všudypřítomná, jedinou podmínkou je chtít ji vidět.(databazeknih.cz)




možná jsi nebyl má první láska
ale jsi příčinou
že všechny ostatní lásky
nejsou důležité 



OBÁLKA:
Omega ponechala původní obálku, která je nesmírně krásná. Jediným mínusem tu vidím materiál, ze kterého jsou pevné desky, protože ač se snažím sebevíc, mám na knize neustále otisky prstů.

MOJE HODNOCENÍ:
Přiznám se, že poezii zrovna dvakrát nečtu. Samozřejmě, že jsem si všimla, že se tato kniha stala miláčkem Instagramu a jelikož jsem tvor zvídavý, chtěla jsem tomu přijít na kloub. A opravdu jsem tomu propadla

Tato kraťoučká kniha, která v sobě obsahuje tolik pravdivých slov poskládaných v jednoduchou poezii nebo citáty ve mně zanechala velmi příjemný pocit. Sáhla jsem po ní během posledních dní loňského roku a nemohla jsem zvolit líp. 

Kniha se mi četla nesmírně dobře, strany mi ubíhaly pod rukama - není se čemu divit, když se kolikrát na jedné straně nachází jen dvě věty. Zde přesně platí pravidlo, že kvalita předchází kvantitu

Jak je možné, že v tak malém množství textu se skrývá tolik emocí? Musím vyzdvihnout i překlad Omegy, kterého se zhostil Petr Teichman. Často čtu na překlady Omegy výtky, ale tady musím naopak velmi chválit. Sama jsem nečetla originál, ale soudím podle lidí, kteří četli jak originál tak český překlad. Navíc se ve sbírce ukrývají nádherné spojení, které budu ještě dlouho vyhledávat. Hodnotím český překlad víc než jen kvalitně. 


Kniha je rozdělená na 4 kapitoly, kdy každá přináší vlastní poslání:

zraňovaná
milující
opouštěná
odpouštějící



Mléko a med se zabývá nejen láskou, ale i těžšími tématy, jako je znásilňování, trápení a sex. Nad některými řádky se budete červenat, nad některými budete plakat bolestí autorky a nad jinými se budete rozplývat blahem. 

Emoce na vás budou doslova křičet. V čem ale tkví kámen úspěchu? Možná je to netradičním zpracováním. Nebo je to tím, že se nejedná o klasickou poezii v pravém slova smyslu, protože rým, který se učíme ve škole, bychom tu jen stěží našli. Každopádně obsahem si vše bohatě vynahrazuje.

Dalším plusem vidím ilustrace, které vytvořila sama autorka textů. Kresby jsou velmi jednoduše nakresleny a vystihují jak báseň tak i atmosféru. Vše je laděno pouze v černých a bílých barvách, což dodává knize eleganci. Už nyní se nemohu dočkat druhé knihy od autorky a doufám, že ji vydá také Omega. 

Knihu můžete přečíst na jeden zátah, ale já osobně si ji potřebovala dávkovat. Některé básně jsem si potřebovala číst vícekrát dokola nebo se k nim vracet. Opravdu moc moc doporučuji. Nečekala bych, že se mě kniha tak nesmírně dotkne a zároveň, že si ukotví místo v mém srdci. 

jsi tenká čára
mezi vírou a
čekáním na zázrak


Za knihu moc děkuji knihám Omega.


1 komentář

  1. Na tuto knihu už delší dobu koukám a asi si ji přečtu v originále. Ale ještě chvíli musí počkat :)

    OdpovědětVymazat

Albatros