Recenze - Shannarovy elfeíny

Magické kameny mezi elfy, démony, lidmi a tuláky





Autor: Terry Brooks
Orig. název: The Elfstones of Shannara
Název série: Letopisy rodu Shannara
Pořadí v sérii: #2
Rok: 1982, v ČR 2017
Počet stran: 590
Nakladatelství: Knihy Omega
Překlad: Adam Steinz
 Moje hodnocení:✶✶✶✶


Padesát let po pádu Temného mága se do Čtyřzemí vrací zlo. Démoni ve vedení Dagda Mora se derou ven ze svého temného žaláře a jejich jediným cílem je smrt posledního elfa. Nyní je jedinou nadějí celého Čtyřzemí mladičký Wil Ohmsford, který musí pod vedením druida Allanona odhalit svou skrytou moc a ochránit elfskou princeznu Amberle Elessedilovou ke Krvavému ohni. Allanon sám mezitím musí pomoci elfské armádě odrazit nápor démonských vojsk. Dokáže Wil ovládnout sílu, jež byla jeho dědečkovi tak vlastní? Podaří se Allanonovi přemoci zlého Dagda Mora?
Z dílny Terry Brookse přichází další díl populární série Shannarův meč. Ponořte se znovu do kouzelného světa Čtyřzemí plného kouzel, nebezpečí a dobrodružství.(databazeknih.cz)



POSTAVY:
Will  Ohmsford- poloelf, jenž zdědil po svém otci magické elfeíny
Amberle - princezna, která se stala Vyvolenou proti své vůli
Eretria - tulačka, normální krásná dívka, která chce utéct od svého otce, který ji chce výhodně prodat
Allanon - druid, poslední svého druhu se snaží pomoci proti démonům


OBÁLKA:
Omega vydala knihu s filmovou obálku v nádherném hardbacku. Jakmile knihu otevřete, najdete nádhernou mapu, díky které jsem měla stále představu kde se která postava zrovna nachází. Kniha má i stejně vypadající přebal, který je nesmírně heboučký. 


FILMOVÉ (SERIÁLOVÉ) ZPRACOVÁNÍ:
Seriál jsem začala sledovat a i když to byl docela prvoplánový projekt, seriál jsem dokoukala. V konečném závěru mě seriál překvapil. Celou dobu jsem měla pocit, že koukám na fantasy seriál a nechápala jsem, co má představovat úvodní znělka. Až zhruba v polovině se mi odkrylo, že se jednalo o seriál z postapokalyptického světa. Seriál byl pro mě plný klišé a bohužel se mi nelíbily charaktery postav, které na mě působily nesmírně hloupě. 



MOJE HODNOCENÍ:
O knihách Letopisy rodu Shannara jsem se více začala zajímat až po zhlédnutí stejnojmenného seriálu. Předtím jsem bohužel o jejich existenci netušila, což byla velká chyba. Kniha samotná vznikla už v roce 1982 ale do našich povědomí se dostává až dnes. 

Letopisy rodu Shannara se tváří jako velkolepé fantasy, kterým také je ovšem s příměsí post-apokaliptického světa. Sama knihu považuji za nesmírně zdařilou fantasy, která je plná kouzel, nelidských bytostí, druidů, elfů, skřetů, trpaslíků a v neposlední řadě démonů. 

Pokud se obáváte, že se vám z této knihy slepí prsty od cukru, jelikož by se v knize nacházel milostný trojúhelník můžete si oddechnout. Kniha vyčnívá i tímto, jelikož se nezabývá žádnou lovestory

Shannarovy elfeíny je sice druhým svazkem ze série, ale nijak není nutné číst předešlý díl.

Shannarovy elfeíny jsou vyprávěny ve třetí osobě, kdy se střídají kapitoly podle toho, co se zrovna kde odehrává. V jednu chvíli sledujeme bitvu elfů s démony a v další kapitole sledujeme putování poloelfa Willa a elfské princezny Amberle. 

Knihu vydala Omega a musím říct, že se její překlady stále zlepšují. V knize jsem našla jen pár drobných chyb a čtení si nesmírně užila. Kvůli této knize jsem celý týden chodila jako zombie, neboť jsem do noce četla a nemohla přestat číst.
Nadšení z knihy mi nesebral ani seriál, který se od té knižní podoby nesmírně liší. Naopak jsem se těšila, jak byly postavy propracované a nebyly hloupé. Postava Amberle mi docela vadila. Autor nijak nevyjádřil její věk. V jedné chvíli její mladistvý obličej s jejím dětským tělem vs. okamžiky, kdy si ostatní mysleli, že jsou s Willem manželi. Na druhé straně se Amberly netajila tím, že neměla odvahu a že nechtěla jít pomoci se záchranou. 

Will a jeho poloelfský původ se odhaloval (jen pro čtenáře) dost dlouho. zatímco to všechny postavy věděli a nijak e tím netajili, já to z té knihy vyčetla až někde nakonci. vysvětlení moci elfeínů se mi také nesmírně líbilo. 

Pokud jste viděli seriál a některé věci se vám na něm líbily, určitě nevynechte knihu. Je o sto procent lepší! 




Kde knihu koupit? ZDE a ZDE


Mapa ve které jsem stále vyhledávala, kde postavy zrovna putovali

3 komentáře

  1. Pěkná recenze, knihu jsem nedávno dočetla a mám podobné názory jako ty, akorát ještě nesepsané... :))

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Seriál jsem viděla a líbil se mi :) jestli je kniha ještě lepší, rozhodně ji musím mít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze! :) Knížka mě hodně zaujala a určitě si ji přečtu! :)

    OdpovědětVymazat

Albatros