Recenze - Volání netvora

PŘÍBĚHY JSOU JAKO DIVÁ ŽVĚŘ. NĚKDY DOKÁŽÍ NAPÁCHAT VÍCE ŠKODY, NEŽ UŽITKU

Autor: Patrick Ness
Původní námět: Siobhan Dowd
Orig. název: A monsters calls
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2012; v ČR 2016
Počet stran: 216
Nakladatelství: Slovart
Překlad: Anežka Sedláková

Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu.
Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.

Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?



Příběh vypráví o třináctiletém chlapci Connorovi O´Malleyovi. Connor žije jen se svou maminkou, která má rakovinu. Již pár let bojuje se svou nemocí. Connor prožívá těžké období a čím dál více se uzavírá do sebe. Navíc ve škole na něj všichni berou ohledy, takže se stává středem šikany party chlapců. Connor svou maminku hluboce miluje a o to víc se děsí, toho, co by s ním bylo, kdyby ji ztratil. Jeho vlastní táta žije v Americe a má svou novou rodinu a malou dcerku. S Connorem se příliš nevídá a proto je vztah mezi nimi dost chladný. Kromě otce má Connor ještě babičku, která ale není žádná normální babička, je to moderní žena, která i přes svůj věk odmítá přestat pracovat, zajímá se o svůj zevnějšek a nikdo by jí nehádal věk, která má.

Jedné noci ho sedm minut po půlnoci navštíví netvor. Connor se ho nebojí, protože mu tvrdí, že již poznal někoho děsivějšího, než je on. Netvor mu oznámí, že mu povypráví tři příběhy a čtvrtý poví sám Connor.

Tak začíná dojemný a záhadný příběh malého chlapce.



"Co ode mě chceš?"  zeptal se. 
Netvor přitiskl tvář k oknu.
Nejde o to, co chci já od tebe, Connotŕe O´Malley, řekl, ale o to, co chceš ty ode mě.
"Já od tebe nechci nic, opáčil Connor.
Zatím ne, řekl netvor. Ale budeš chtít.

POSTAVY:
Connor - třináctiletý chlapec, který
Netvor -
maminka Connora - několik let se trápí rakovinou, zkouší nové metody, ale ty nezabírají
babička -

OBÁLKA:
V Čechách vyšla kniha se dvěma obálkami - jedna od ilustrátora Jimmyho Kaye, který ilustroval celou knihu. Druhá s filmovou obálkou, kterou mám i já doma. Obě knihy se mi líbí, ale ta novější mi přijde hezčí, taková míň temná a děsivá.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Doposud jsem film neviděla, ovšem jsem na něj neskutečně zvědavá. Koukala jsem zatím jen na ukázky, které mě přivedly ke knize a ty jsou hodně povedené.



MOJE HODNOCENÍ:
Volání netvora obletělo knižní blogosférou již před delším časem. Patrick Ness byl dokonce u nás v České republice. Knihu jsem poprvé držela v ruce v Levných knihách, kde jsem si ji vzala protože jsem viděla, kolik lidí si ji chválí. Jenže tehdy jsem si ji nekoupula a zase ji vrátila na polici.

Na Světu knihy 2017 jsem už ale neodolala a knihu si odnesla domů. Po skouknutí traileru přečtení několika kladných recenzí jsem se rozhodla, že nahlédnu pod pokličku této magické knize a odhalím, proč ji tolik lidí miluje.

Upřímně se nedivím, proč ji tolik lidí chválí. Přináší neuvěřitelný příběh, který je velmi reálný a citlivý. Connora a jeho maminky mi bylo velmi líto. Naopak Netvora jsem si oblíbila a těšila se, kdy se znovu objeví. Jeho příběhy byly děsivé ale velmi pravdivé.

Knihu jsem četla asi tři dny a nemohla jsem se dočkat chvíle, kdy si doma sednu a budu si moct číst a dozvím se, jak příběh bude pokračovat. Co se bude skrývat za tím čtvrtým příběhem.

Záver knihy jsem obrečela, bylo to nesmírně smutné ale pravdivé.
Behem četby jsem si několikrát vlepovala do knihy lepítka, abych si označila významné myšlenky, kterých je ale kniha plná. Tato kniha nevypráví jen příběh Connora a jeho nemocné maminky, za slupkou tohoto příběhu se skrývá řada dalších myšlenek.

Volání netvora se mi nesmírně líbila a vím, že knihu si znovu ráda přečtu. Už teď jsem zvědavá na další knihy od Patricka Nesse.

"Takže si klidně odleť do Ameriky," pokračoval Conor, "a vrať se ke své rodině. My se tady bez tebe obejdeme. Protože tentokrát to zabere."
"Connore, ne-"
"Ano, zabere. Pomůže jí to."
"Synu," řekl jeho otec a naklonil se k němu. "Ne všechny příběhy dopadnou dobře.  

95%

4 komentáře

  1. Povedená recenze :) Knihu jsem zatím nečetla, ale mám v plánu se do ní pustit :) Od Patricka Nesse jsem četla už My ostatní tu prostě žijem a ta mě moc nenadchla :) Snad bude Volání netvora lepší :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za chválu! Těší mě, že se recenze líbila. My ostatní tu prostě žijem mám na svém wishlistu, tak jsem zvědavá, jaký obrázek si o knize udělám já :-)

      Vymazat
  2. Tu chci hrozně moc :-) líbí se mi vzhledově a obsah mě zaujal. Recenze se ti povedla.
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, moc si cením Tvé chvály! :-) děkuju moc. Jsem zvědavá, jak se ti kniha bude líbit.

      Vymazat

Albatros