Recenze - Falešný polibek

KONEC CESTY. PŘÍSLIB. NADĚJE.



Autor: Mary E. Pearson
Orig. název: The Kiss of Deception
Název série: Kroniky pozůstalých
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2014; v ČR 2017
Počet stran: 370
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Jašová

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického
spojenectví.
Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem,

kterého si měla vzít, a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců. (Databazeknih.cz)


Princezna Arabella, která si nechává říkat Lia je tzv. První dcerou, která na svých bedrech nese nelehký úkol. Jako prvorozená princezna z království Morrighan se musí provdat za prince z Dalbrecku, aby spojila dva rody a usmířila je. Ovšem princezna, která svého budoucího ženicha nikdy neviděla a představuje si svého nastávajícího jako starého páprdu, který na slovo poslouchá svého otce, si ho rozhodně nemíní vzít. Absolvuje veškeré předsvatební přípravy, na záda si nechá nakreslit na svatební kavah. Ve svatební den a ve svatebních šatech rafinovaně uprchne spolu se svou služebnou Paulinne do města, odkud Paulline pochází, do Terravinu.

Tam zůstává bydlet v hostinci a v prostých šatech se stává děvečkou. Postupně si na svou novou úlohu zcela zvyká, život bez lásky jí vůbec nechybí. A právě v tomto okamžiku se v hostinci objevují dva mladíci - Rafe a Kaiden. Princezna netuší, že jeden z nich j zabiják, kterého poslal král barbarů a druhý je princ, který se rozhodl najít tu, která se opovážila utéct před rozhodnutím svého otce. Ačkoliv to princezna neplánuje, postupně se do jednoho z mladíků zamiluje.

Otočil se ke mně a vzal mě za obě ruce: "Lio, pamatuj, že se ti snažím zachránit život."
Vrátila jsem mu pohled bez mrknutí. "Jestli je tohle zachraňování života, Kadene, přála bych si, aby ses přestal snažit tak usilovně."

POSTAVY:
Lia - princezna, která to v životě neměla lehké, odvážná a chytrá
Princ - Lia mu byla zaslíbena ale v den jejich svatby utekla, on se ji rozhodl najít
Zabiják - jeho úkolem je najít princeznu a zabít ji

OBÁLKA:
CooBoo naštěstí ponechalo původní obálku, čímž potěšilo několik fanoušků. Tajemná zelená obálka dokonale sedí k příběhu a mně se neskutečně líbí. Nejen přebal je nádherný, pod přebalem skrývá vyrytý název knihy a v předsádce je mapa. Také tak milujete mapy v knihách? 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ: 
Jelikož patří CooBoo k mým oblíbeným nakladatelstvím, kniha mi nemohla utéci. Anotace zněla skvěle a přiznám se, že i obálka mě ke knize velmi nalákala. Nemohla jsem se dočkat dne, kdy kniha vyjde, a když jsem si pro ni šla do Neoluxoru na Chodově, kde měli zrovna slevu, měla jsem smůlu. Takže jsem si na knihu musela ještě přes týden počkat. Zhltla jsem zatím ukázku dostupnou na netu a neustále se na knihu těšila. 

Jakmile jsem si nadšeně knihu nesla domů, s radostí jsem se pustila do četby. Kniha se mi četla nesmírně dobře. Fantasy svět vyobrazený na předsádce knihy mi velmi usnadnil orientaci, kde jsme se právě v ději nacházeli. 

Dalším velkým plusem pro mě byl milostný trojúhelník, který se sice v knize nacházel ale byl zcela jinak napsán. Autorka přišla s velmi originálním napínavým trojúhelníkem, kdy skryla identitu dvou mladíků a pohrála si tak s námi, jako si hraje kočka s myší. Tipovat si, kdo je princ a kdo zabiják není vůbec jednoduché, mně se naštěstí povedlo uhodnout, kdo byl kdo, ale v počátku jsem neměla tušení.

Kapitoly byly psány převážně ze strany princezny Liy, ovšem několik jich bylo z pohledu jak prince, tak zabijáka.

Falešný polibek je příběh plný magie, fantasy a okořeněný špetkou romantiky. Pokud čekáte  velký milostný příběh, toho tu nenajdete, ovšem čtení rozhodně nebudete litovat. Autorka si příběh vymyslela bravůrně a za to jí velmi tleskám, protože každá zápletka, indície měla přesný význam.


Kniha mi krásně ubíhala mezi prsty ale od poloviny trošku natažená, ovšem vše vyústilo v rychlý konec, který měl spád a samozřejmě končil neskutečně otevřeně. Už teď se nemůžu dočkat druhého dílu, který má prý více než 700 stran, už aby tu byl!

První díl Kroniky pozůstalých se rozhodně řadí mezi nejlepší knihy tohoto roku a já je mohu jen a jen doporučit.

90%





2 komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu se určitě chystám a dost těším, snad mě nezklame :) Vypadá jako výborné fantasy čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti moc :-) Kniha byla vážně skvělá, jsem zvědavá, co na ni řekneš :-)

      Vymazat

Albatros