Recenze - Dívka v ledu

ZMAŘENÝ MLADÝ ŽIVOT UKRYTÝ V LEDU. A NENÍ JEDINÝ.







Orig. název: The girl in the Ice
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2016; v ČR 2016
Počet stran: 448
Nakladatelství: Grada - Cosmopolis
Překlad: Kateřina Elisová


 Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?



Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová je povolána zpět do služby po několika měsících, které měla na rekonvalescenci. Při minulé akci přišlo o život pět jejích kolegů, včetně jejího manžela, který byl zastřelen a v jejím náručí naposledy vydechl. Erika se stále zcela nesrovnala s bolestnou ztrátou, ovšem do případu se ponořuje po hlavě.

Děj se odehrává v současném Londýně v lednu, několik dnů po Vánocích. Lidé se pomalu vzpamatovávají ze svátečního shonu a jedna rodina se připravuje na nejhorší. V ledu je totiž nalezeno mrtvé tělo mladé dívky, která se záhy identifikuje jako zmizelá Andrea Douglas-Brown, dcera významného aristokrata. Jelikož se nejedná o "obyčejného smrtelníka", musí se tým vyšetřovatelů více připravit na styk s médii, která samozřejmě případ extrémně zajímá. 

Erika ihned začíná s prověřováním rodiny Douglas-Brownových, kde otec je dominantní muž, který se snaží neustále do vyšetřování šťourat a jen velmi nerad spolupracuje. Dále má s manželkou ještě dvě děti - dceru Lindu, která je částečně psychicky narušená a syna Davida, který je pasivní  a nedává najevo zájem o vyšetřování.

Andrea, jejíž život byl ukončen dost brutálním způsobem, nebyla žádné nevinné stvoření. Ačkoliv byla zasnoubená, ráda laškovala s dalšími muži. To a mnoho dalšího nedává Erice spát. Do toho se neustále střetává s detektivem Sparksem, který jí stále háže klacky pod nohy a štve ho, že vyšetřování nevede on sám. Vše vyústí, když každý z nich má svou teorii, kam by vyšetřování mělo směřovat. Erika je tvrdohlavá a věří svému úsudku, je přesvědčená, že smrt Andrey nebyla ojedinělá vražda, neboť se v ledu našly další mrtvé mladé ženy. Proto se rozhodne jednat podle svého. Její rozhodnutí ovšem zapříčiní, že je z případu odvolána.

POSTAVY:
Erika - svého muže milovala a neví, jak žít dál, je původem slovenka, pracovala v Manchesteru
Marsh - vrchní superintendant, velí svým lidem pevnou rukou
Sparks - šéfinspektor, který nemá v lásce Eriku
Mossová - detektiv, oblíbí si Eriku a fandí jejímu úsudku, je lesbička 

OBÁLKA:
Kniha má velmi hezkou obálkou, která je na první dotek krásně semišová (pro nás knihomoly velké nutkání pro mazlení). Jakmile jsem ale knihu svlékla z přebalu, spatřila jsem ještě hezčí obálku. Ačkoliv se jedná o stejný obrázek, ty barvy mě okouzlily.

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Dívka v ledu na mě křičela každý den v metru a já se snažila odolat pokušení odhalit, co na této knize je. V poslední době jsem si hodně oblíbila thrillery s detektivní zápletkou, takže bylo jasné, že Dívce v ledu příliš dlouho neuniknu. Nyní po dočtení knihy jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla.

Hlavní hrdinku Eriku Fosterovou jsem si oblíbila. Bylo mi líto, co se jí přihodilo s manželem, a doufám, že se přes jeho smrt časem přenese. Oblíbila jsem si její tvrdohlavost a kuráž, kterou předváděla při vyšetřování. Kvůli tomu, že proti ní stála rodina zemřelé dívky a posléze i lidé od policie, neměla to vůbec lehké. Celkově vyšetřování tohoto případu nebylo vůbec snadné. Vlivná rodina Douglas-Brownových nám celou dobu jasně ukazuje, že jejich značné finanční prostředky jim dávají jistou moc.

Autora Roberta Bryndzy jsem před vydáním Dívky v ledu vůbec neznala. V současné době žije na Slovensku (mohl by zajet časem i k nám, co říkáte?). Styl psaní Roberta Bryndzy se mi velmi líbil. I přesto, že jsem měla různé teorie, nedokázala jsem až do poslední minuty uhodnout, kdo byl vrah. A těsně před tím, než se to provalilo, jsem byla neskutečně zmatená. Kniha mě k sobě připoutala a já četla stránku za stránkou aniž bych se mohla od knihy odtrhnout. Měla jsem pocit, jako bych ke knize přimrzla. Jakmile autor zařadil do knihy několik kapitol z pohledu vraha, měla jsem husí kůži na těle a stále o knize přemýšlela. 

Co se týče vraždy Andrey Douglas-Brown, u této zápletky jsem možná čekala trošku větší komplikovanost, na druhou stranu odhalení vraha pro mě bylo dost překvapivé. Nápad se sériovými vraždami se mi líbil, doposud jsem nic podobného nečetla, takže se mi to opravdu moc líbilo.  

Dalším plusem pro mě bylo střídání dlouhých a krátkých kapitol, které mi tak umožnili na chvilku knihu odložit. Celá kniha se nesla v rychlém tempu, ale ten konec? Najednou vše vyvrcholilo a akcí nabité stránky mi doslova kmitaly pod rukama. Děj se ubíral neskutečnou rychlostí. Přiznám se, že vyústění s vrahem bylo sice akční, na druhou stranu mi to přišlo až trochu překombinované.

Kniha se mi velmi líbila, obsahovala správné detektivní prvky, měla dobře vymyšlenou zápletku a obsahovala i zajímavou postavu hlavní šéfinspektorky Eriky. Už se moc těším na její další případ a doufám, že děj další knihy zůstane v Londýně. Díky tomu budeme moci více do hloubky poznat vedlejší postavy z tohoto dílu.

90%

Knihu i e-knihu Dívka v ledu můžete zakoupit u nakladatelství Grada (Cosmopolis), kteří mi knihu zaslali. Touto cestou jim za Dívku v ledu moc děkuji.

8 komentářů

  1. Taky se mi líbila :-) A Noční lov se mi zdál o chloupek lepší, aktuálně jsem nedočkavá podzimu, kdy vyjde další díl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečetla jsem si anotaci ke třetímu dílu a už se ho nemůžu dočkat :-) Jsem zvědavá, zda se mi druhý díl bude víc líbit :-)

      Vymazat
  2. Zrovna dneska jsem na Dívku v ledu dopsala recenzi, a jsem stejně spokojená jako ty :) Jsem zvědavá jaký bude Noční lov.. snad nezklame!
    Měj se krásně, a těším se na další povedené recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu! Taky doufám, že mě Noční lov nezlame, a kdy se pustíš do četby?
      Taky se měj moc hezky :-)

      Vymazat
  3. povedena recenze. a ty fotky jsou super, ten nuz je tam fakt vhodnej :-D tesim se na obe knihy serie, uz je mam doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rachel strašně moc ti děkuju za tak milá slova :-) Už máš rozmysleno, kdy se do knihy pustíš? Zajímá mě moc tvůj názor :-)

      Vymazat
  4. Mám ji doma i s druhým dílem a oba se mi moc líbily, těším se na třetí :-) obálka je krásná. Jinak já jsem detektivky nikdy nečetla, díky této jsem začala a začínají se mi detektivky doma hromadit :-D
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně, taky jsem detektivky předtím nečetla, jen pár thrillerů ale detektivku ne. Doma mám i Volání kukačky, na které se doufám dostanu v prosinci. Třetího dílu se nemůžu dočkat! :-)

      Vymazat

Albatros