Recenze - Hodiny

Tři ženy, tři různé doby, tři příběhy v jedné knize


Autor: Michael Cunningham
Orig. název: The Hours
Rok: 1998, v ČR: 2022
Počet stran: 192
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Miroslav Jindra
Moje hodnocení: ✶✶✶

Román Michaela Cunninghama je poctou modle literárního modernismu, anglické spisovatelce Virginii Woolfové. Tak jako autorka ve svém slavném díle Paní Dallowayová popisovala jediný den v životě titulní hrdinky, i Cunningham se soustředí na jeden den v životě tří postav. Hodiny jsou mistrovským dílem - je to ovšem kniha o umírání a bezmoci, ale také o ohleduplnosti a lásce, o tom, že člověk může být hluboce nešťasten, a přesto dokáže najít i kratičké okamžiky štěstí. Za dílo získal M. Cunningham Pulitzerovu cenu a podle románu vznikl úspěšný oscarový film.

POSTAVY:
Virginia Woolfová - pracuje na svém románu, má deprese
Laura Brownová - čeká druhé dítě a na první pohled žije v dokonalém manželství
Clarissa Vaughnová - žije v současnosti, má ráda svůj život

OBÁLKA:
Kniha u nás vyšla se dvěma obálkami - první modrá a poté každý dotisk nesl filmovou obálku, která je za mě nesmírně povedená. Skvělé herecké trio knize opravdu sluší. Mám malou výtku k ořezu fotografie, kdy Nicol Kidmann má chudák uřízlé oko, což mě trošku mrzí. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Viděla jsem filmové zpracování dříve, nežli jsem četla knihu. A myslím, že je to vlastně dobře, protože jsem sice čekala náročný příběh, ale film mi ukázal všechna zákoutí a naznačil, jaké budou mé dojmy. Nejedná se o jednoduché podívání, je to příběh odehrávající se v jednom dni, ovšem o to náročnější to je.


MOJE HODNOCENÍ:
Když jsem se před pár lety osobně setkala s Michaelem Cunninghamem v Praze, chtěla jsem mít od něj Hodiny přečtené. Bohužel se mi to tehdy nepodařilo, a já jsem zpětně tomu vlastně ráda. Do té doby jsem totiž stihla přečíst Paní Dallowayovou, ze které celá kniha vychází. 

Hodiny jsou bezesporu unikátní knihou, která není snadno stravitelná. Příběh se odehrává stejně jako jeho inspirace v jednom jediném dni. Na rozdíl ale od Paní Dallowayové se příběh zabývá třemi různými ženami. Virginií Woolfovou, která právě pracuje na Dallowayové ve dvacátých letech minulého století. Kromě její tvorby sledujeme její vztah k manželovi, její psychické problémy a ztracenost. 

Druhou ženou příběhu je Laura Brownová, která žije v naprosto dokonalém manželství s vojenským veteránem. Mají spolu synka a druhé dítě na cestě. Laura právě čte Paní Dallowayovou, a začíná si uvědomovat, že není šťastná. Třetí ženou příběhu je Clarissa Vaughnová žijící na počátku 21.století. Je to umělkyně, která žije se svou přítelkyní a pojí ji pouto ke starému příteli. 

Poetický příběh, který skvěle dokresluje či nastupuje na nesmrtelný román od Virginie Woolfové, jenž byl knize silnou inspirací, je za mě velmi důležitou knihou, která mapuje i současná témata. Jedna z hrdinek žije ve vztahu se ženou, což není pro děj zásadní, ale je to přirozené. Autor se nebál popsat i poslední minuty Virginiina života včetně jejího zoufalství. Myslím, že se Cunninghamovi podařilo knihou udělit jakousi poctu původnímu dílu. 

Příběh jednoho dne, kdy se osudy všech postav dokonale protnou vás nenechá vydechnout. Přesto ale musím upozornit, že čtení je dosti bolestné a zároveň je nutné držet pozornost





Žádné komentáře

Albatros