Recenze - Z krve a popela

 Romantika a upíři - to je nová série pro fanoušky Sarah J. Maas


Autor: Jennifer L. Armentrout
Originální název: From Blood and Ash
Rok: 2020, V ČR: 2021
Počet stran: 544
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Pavla Kubešová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

První díl návykové fantasy ve stylu knih Sarah J. Maasové
Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…

POSTAVY:
Poppy - tragicky přišla o rodiče, je Pannou, která má v rukou budoucnost celého království
Hawke - nový osobní strážce, který Poppy nesmírně přitahuje, je velmi pohledný a charismatický
Temnyj - temný princ a nepřítel Poppy

OBÁLKA:
Knihu máme s původní obálkou, která je nesmírně poutavá. Trošku mě mrzí, že kniha nemá přebal, ale hlavně jsem ráda, že se nejedná o paperback. 

Některá pravda jen zničí a rozloží, co by raději měla úplně vymazat. Pravda ne vždy člověka osvobodí. Tomu věří jen blázen, který byl celý život krmen lží.


MOJE HODNOCENÍ:
Z krve a popela byla velmi vidět v zahraničí i dlouho předtím, než oficiálně vyšla u nás. Od autorky jsem před lety četla její new adult romanci Počkám na tebe, která se mi líbila. Autorka kromě erotických romancí píše i fantasy romance. 

Smrt je jako stará přítelkyně, která přijde na návštěvu - někdy ve chvíli, kdy je očekávána ze všeho nejmíň, a jindy, když už se jí člověk nemůže dočkat. Není to ani poprvé, ani naposledy, co se staví, ale kvůli tomu není žádná smrt méně krutá nebo nemilosrdná.
Když se něco přirovnává k Maasové jsem velmi opatrná, protože zejména série Dvory je pro mě velkým guilty pleasure. Dělejme prosím, že třetí díl této série nikdy nevznikl. Ale zpátky k tématu, Z krve a popela jsem si chtěla přečíst hned v okamžiku, kdy jsem si přečetla anotace, a když se k nim přidalo spojení s Maasovou, věděla jsem, že mě kniha nemine. 

Za mě jako jo, ale i ne. Pěkně popořadě, první kapitola knihy byla naprosto perfektní. Poppy jde v převlečení do vyhlášeného domu, kde náhodou natrefí na svého budoucího strážce Hawkea. Ačkoliv se jedná o jejich první setkání, erotické napětí mezi nimi by se dalo krájet. Poté následuje zhruba sto stránek, kdy se čtenář postupně seznamuje s novým světem, postavami a politikou. 

Strach a statečnost jsou často jedno a to samé. Buď se z tebe stane bojovník, anebo zbabělec. Jediným rozdílem je osoba, která sídlí uvnitř. 

Svět v této knize není nijak zobrazený do hloubky, nenajdete tu svět Středozemě, ale to autorka asi ani nechtěla. Vybudovala kostru světa a do toho zasadila erotickou romanci, tedy žánr, který jí je nejbližší. A mně se to takhle opravdu líbilo. Navíc tu té romance a erotiky nebylo zase tolik, a všechny scény si troufám říct, že měli smysl a pro děj jistou váhu. 

Moje velmi oblíbená scéna je na sněhu, pro někoho možná až příliš obskurní, ale mně se líbila. Obsahovala přesný dostatek zlosti, prozření, erotického napětí a vášně. Postavám samotným je v knize udělen opravdu velký prostor, navíc nejsou vůbec černobílé, což je vždy příjemné. 

Princezno, pevně věřím, že kdybys nechtěla, abych něco udělal, ležel bych na zádech s dýkou u krku ještě dřív, než bych se stačil nadechnout. 

Z krve a popela by mohla mít o něco méně stran, pak by pro mě byla naprosto perfektní. Místy byla hluchá místa, kterými si autorka připravovala svět a postavy na další okolnosti, ale raději bych tomu ubrala. Například zvrat knihy byl skvělý, dalo se to sice čekat, ale já jsme zápletku nečekala

Přestože už mě jednou zradil, mně na něm pořád záleželo. Chtěla jsem ho nenávidět. Potřebovala jsem ho nenávidět, ale nemohla jsem. 




Žádné komentáře

Albatros