Recenze - Návrat

 Starý dobrý Sparks je zpátky v nejlepší formě!

Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: The Return
Rok: 2020, v ČR: 2021
Počet stran: 336
Nakladatelství: ikar
Překlad: Dana Stuchlá
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Trevor po dědečkovi zdědí chatu a zjišťuje, že ho to táhne do míst, kde prožil dětství. Vrátí se, protože chce vést jednoduchý život, ale ve skutečnosti to zas tak jednoduché není. Je tu například Callie, rozmrzelá místní teenagerka, která o smrti Trevorova dědečka ví zjevně víc, než by měla. A navíc Trevorovi nejde z hlavy Natalie, zástupkyně místního šerifa. Ve snaze odhalit tajemství a zjistit, co se skutečně stalo s jeho dědečkem, se Trevor začne šťourat v minulosti a pochopí, že abychom se mohli pohnout vpřed, musíme se občas vrátit na místo, kde to všechno začalo.


POSTAVY:
Trevor - sloužil ve válce jako ortoped, ale po zranění službu opustil, po smrti dědečka se vydává do jeho domu a vzpomíná na své dětství
Natalie - zástupce šerifa, která hlídá dům dědečka Trevora
Callie - mladá dívka, která se přátelila s Trevorovým dědečkem

OBÁLKA:
Trošku mě mrzí, že ke Sparksovým knihám máme vlastní obálky, které často splývají jedna s druhou, ale jsem ráda, že si drží svůj zlatý rámeček, který je takovým symbolem Sparkse. 

Odpuštění neznamená, že zapomeneš, nebo že si už nebudeš přát, abys mohla změnit minulost. Hlavní je, aby ses smířila s představou, že nejsi dokonalá, protože nikdo není dokonalý. A něco hrozného se může přihodit komukoliv. 


MOJE HODNOCENÍ:
Nicholas Sparks je můj nejoblíbenější spisovatel a já pravidelně sahám po jeho knihách bez toho, aniž bych si potřebovala číst o čem jsou. Mám z jeho 22 románů přečtenou přesně polovinu, což mě na jednu stranu těší, protože mám stále co číst. Nicholas nás navíc téměř pravidelně zásobuje novými příběhy. 

Protože kdo je skutečně uzdravený, když jde o duševní zdraví? Život se ubírá radikálními zvraty a obraty a naděje i sny se v různých fázích života mění.

Návrat je Sparksovým nejnovějším překladem který u nás vychází přesně rok po vydání ve své domovině. Poslední autorovy romány se nesou trošku v jiném duchu, než na jaký jsme zvyklý v době jeho největší slávy. Romány jako Volba, To nejlepší z nás nebo Zápisník jedné lásky zdaleka nic nepřekoná, ovšem po letech si troufám říct, že je zpátky starý dobrý Sparks! První polovina Návratu se nese v lehce detektivním oparu, ale opravdu jen lehce. Nejedná se tu o žádnou vraždu, ale jisté pátrání tu je. Ovšem druhá polovina knihy je přesně tak srdceryvná, romantická, osudová a bolestná jako jsme od autora zvyklí. 

Život nám neustále nabízí příležitosti vydat se novým směrem a my při tom rosteme a měníme se. Když pohlédneme do zpětného zrcátka, zachytíme letmo odraz svých minulých já, v nichž se někdy ani nepoznáváme.

Trevor je mladý hrdina, který sloužil ve válce jako ortoped. Samotného ho ale potkala nehoda a on tak z práce odešel. Rozhodl se stát psychiatrem a pomáhat lidem jinak. Vrací se po letech do domu svého dědečka, který zemřel a on musí naložit se svým dědictvím. Do toho se seznámí s atraktivní zástupkyní šerifa Natalií do které se zamiluje. Jenže Natalie je uzavřená a opatrná a Trevor se začíná obávat, čím by to mohlo být. 

Občas přemýšlím, proč někteří lidé ve vašem životě setrvávají, zatímco jiní se vytratí. Nemám na to jinou odpověď, než že přátelství musí být oboustranné. Oba musíte do přátelství investovat, aby přetrvalo. 

Návrat je srdceryvný příběh o hledání samu sebe, o lásce i naději a o tom, jak se během pár minut může člověku změnit život. Pokud milujete knihy Nicholase Sparkse nebo máte rádi romantické příběhy s hloubkou, tuhle knihu rozhodně nutně potřebujete! 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Návrat ulovíte na stránkách Knižního klubu a Luxoru se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros