Recenze - Mrtvá a živá

Stín mrtvé ženy, nečitelný muž a křehká dívka, která se stává novou mladou paní de Winter


Autor: Daphne du Maurier
Orig. název: Rebecca
Rok: 1938, v ČR: 2019
Počet stran: 472
Nakladatelství: motto
Překlad: Slávka Poberová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Nejslavnější román Daphne du Maurierové

Dramatický příběh s tajemnou a ponurou atmosférou líčí osudy Maxe de Wintera a jeho druhé manželky, s níž se po smrti své první ženy, oslnivě krásné Rebeky, která zemřela za podivných okolností, seznámí na dovolené v Itálii. Po svatbě se spolu přesunou na de Winterovo velkolepé sídlo Manderley, v němž však stále přežívá Rebečin duch. Na Maxovu mladičkou a nezkušenou druhou ženu, která zde nejdřív prožívá nejšťastnější dny svého života, pomalu začínají padat stíny minulosti. Někteří z jejich nejbližšího okolí novomanželům štěstí nepřejí a tajemní duchové minulých tragických událostí jsou znovu vyvoláni. Události nabývají stále dramatičtější spád a hlavní hrdinka musí napnout všechny síly, aby dokázala odvrátit hrozící katastrofu.

POSTAVY:
paní de Winterová- mladá dívka, která se stane novou paní de Winterovou, je plachá, nenápadná
Maxim de Winter - je mu přes čtyřicet, před několika měsíci mu tragicky zemřela manželka
Rebeka - všemi milovaná a oblíbená paní de Winterová, zemřela před několika měsíci
paní Van Hopperová - mladičká manželka Maxima je její společnicí

OBÁLKA:
Tato kniha u nás vyšla v devíti různých vydáním a sama mám nejnovější od motta, které mi přijde ze všech nejpovedenější. Tajemná tmavá obálka se krásně hodí k příběhu. Knihy od této autorky vycházejí v podobné edici, takže vedle sebe v knihovničce krásně vypadají.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Na tuto knihu vzniklo hned několik filmových adaptací. V současné době se chystá nová verze s Lily James v hlavní roli a vyjít by měl v roce 2020. Sama jsem doposud žádný film neviděla, ale rozhodně se chystám na nové zpracování.


Byla obdařena krásou, která nepomíjí, měla úsměv, na který se nezapomíná.


MOJE HODNOCENÍ:
Mrtvá a živá neboli Rebeka je příběh o kterém jsem toho hodně slyšela. Tato nesmrtelná klasika je po několika letech opět na pultech knihkupectví a já jsem nesmírně ráda, že jsem si knihu mohla přečíst.

Od Daphne du Maurier jsem doposud nic nečetla, takže jsem se do Mrtvé a živé pouštěla s poměrně velkým očekáváním. Autorka je nesmírně chválená a oblíbená. Tato kniha patří k jejím nejoblíbenějším ale přiznám se, že jsem sice ráda, že jsem si knihu přečetla, ale nemohu říct, že bych si knihu příliš zamilovala.

Mrtvá a živá je velmi obsáhlý román, který se nese v tajemné až ponuré atmosféře. Hlavní hrdinka se stává novou paní de Winterovou a společně se svým manželem odjíždí na jeho panství. Tato šedá myška hned od prvního dne naráží na obrovské srovnávání s Maximovou první ženou, všemi milovanou ženou. Rebeka byla krásná, inteligentní, sportovně a všemožně nadaná. Všichni ji milovalo, ona vždy věděla jak se obléct, jak se zachovat. Byla prostě ideální. Není tedy divu, že novou manželku bohatého Maxima, která je ještě ke všemu mladičká, nezkušená a plachá dívenka, nikdo příliš nemá v lásce.

Rebeka zahynula tragicky na moři a její přítomnost je stále cítit v celém domě. Nová paní de Winterová navíc začíná pociťovat, že ji Maxim nemiluje tolik, jako svou první ženu. Jak se se vším vyrovná a co vše ji čeká vám ale nebudu prozrazovat. To si musíte přečíst sami.


Já už nejsem táž žena, která od něho odešla před pěti minutami. Ta druhá zůstala někde vzadu. Jsem docela jiná, starší a zralejší.


Celé roky jsem měla za to, že tento román patří do řad červené knihovny, i s tím jsem ke knize přistupovala. Ale opak je pravdou. V této knize city nějak nenajdete. Vztah mezi mladou nevěstou a Maximem není nijak výrazný. Jiskření neprobíhalo ani v počátcích jejich vztahu. Upřímně, první týdny manželství si představuji naprosto jinak. I z tohoto důvodu jsem dlouho nevěděla co si o Maximovi myslet.

K hrdinům jsem si bohužel nenašla vztah. Kniha je vyprávěna ich formou a je na ní znát, že byla napsána na začátku minulého století. Mrtvá a živá je velmi obsáhlá kniha, ve které se ale něco pořádně začne dít až po druhé polovině. Začátek knihy je zdlouhavý a chvíli trvá, než se hrdinové vezmou. Poté se děj přesouvá na Maximovo panství Manderley.

Maxim byl pro mě zcela nečitelný hrdina, což asi byl záměr. Jeho mladá novomanželka byla plachá a taková nijaká. Nechala na sobě obrazně řečeno řezat dříví. Nikde nebyl žádný vývoj. Když v knize nastal onen zvrat, hrdinka se zachovala opět nevyspěle, neboť zcela přehlížela nebezpečí a fakta a byla jen ráda za to, že ji někdo má rád. Tento jev se mi v knize vůbec nelíbil a bohužel už to pak nedokázalo obrátit celkové hodnocení ani to, že jsem se v polovině do knihy opravdu hodně začetla. 

Mrtvá a živá je kniha, která spadá do žánru klasika a se kterou jsem se docela prala. Rozhodně se pustím do dalších autorčiných knih a doufám, že v nich najdu větší zalíbení.


Začínáme znovu. Minulost se rozpadla v prach jako popel z papíru v ložnici.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Mrtvou a živou zakoupíte na eshopu se slevou!


1 komentář

Albatros