Recenze - Kráska a zvíře

PŘÍBĚH STARÝ JAKO ČAS SÁM
 

Autor: Elizabeth Rudnick
Orig. název: Beauty and The Beast
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017; v ČR 2017
Počet stran: 264
Nakladatelství: Egmont
Moje hodnocení: ✶✶✶

Belle chce od života víc, než jí může malé městečko
nabídnout. Svými názory, nezávislostí a láskou ke
knihám vyčnívá z davu. Touží po dobrodružství, po
životě vzrušujícím jako příběhy, které čte. Když Bellina
otce uvězní netvor na svém zakletém hradě, její
osud se navždy změní. Zaujme otcovo místo a tajně
si přísahá, že uteče. Ale jak se Belle o zvířeti a jeho
záhadném sídle dozvídá více, uvědomuje si, že příběh,
který prožívá, skrývá větší tajemství, než jaká si
kdy dokázala představit.(databazeknih.cz)




Bylo nebylo, v jednom malém městečku bydlela krásná mladá dívka Belle spolu se svým otcem. Belle byla snílek a svůj čas nejraději trávila v knihách, snila o tom, že jednoho dne toto malé městečko opustí a prožije dobrodružství jako v jejích oblíbených knihách. Ovšem její nadšení nikdo jiný nesdílel. Belle proto byla považována za zvláštní jen proto, že ji nikdo nechápal. Ovšem i tak byla šťastná. Žila si spokojeně se svým milujícím otcem a snila o lepším zítřku.

Jednoho dne odjel její otec Maurice zase prodávat. Belle ho opět požádala, aby jí přivezl jedinou věc - růži tak nádhernou, jakou měla její matka na obraze. Maurice se v noci vracel domů avšak zabloudil. Trmácel se lesem, vystrašený až nalezl opuštěný obrovský dům. Vešel dovnitř a když spatřil nádhernou růži, chtěl ji přivést své dceři. Avšak právě tehdy se setkal s majitelem domu, někým tak děsivým, že to nemohl být člověk ale jedině zvíře. Netvor zavřel Maurice do vězení. Maurice byl velmi vyděšený, už jen tím, že v domě mluvil nábytek, natož svým věznitelem. Ovšem nejvíce ho trápil osud jeho dcerky.

Jakmile byl uvězněn Maurice, Filip - jeho kůň se vyděsil a vyrazil k domovu pro pomoc. Jakmile ho Belle spatřila, věděla, že je zle. Ihned se vydala svému otci na pomoc.

POSTAVY:
Belle - krásná dívka, zasněná v knihách
Zvíře - za hloupost a povrchnost se platí
Maurice - otec Belle, který žije jen pro ni
Gaston - namyšlený voják, který věří, že patří na vrchol

OBÁLKA:
Filmová obálka s růží na titulce se mi moc líbí. Splňuje všechna očekávání, která bych od knihy čekala a rozhodně zaujme na první pohled.

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Doposud jsem film neviděla, ale míním to co nejdříve napravit.



MOJE HODNOCENÍ:
Kdo by neznal kouzelný příběh o dívce, která svou láskou přemůže zlou kletbu. Pokaždé, když slyším název Kráska a zvíře, vybaví se mi klasický Disneyovský film, který mám dodnes velmi ráda.

Knihu jsem si původně vůbec nechtěla kupovat, ale když jsem všude na internetu viděla ty krásné fotky a četla ty skvělé ohlasy, neodolala jsem a v knihkupectví jsem do knihy nahlédla, samozřejmě to dopadlo tak, že jsem si knihu odnesla domů.

Do knihy jsem se začetla okamžitě, Kráska a zvíře je psána lehkou češtinou, která je vhodná pro mladší čtenáře. Děj není nikde rozvleklý, takže vám stránky doslova mizí pod rukama. Četbou jsem měla pocit, že se vracím do dětských let, kdy jsem měla ve velké oblibě animovaný film, kterého se kniha drží.

Kráska a zvíře je kouzelný příběh, který známe asi všichni, o to kouzelnější je možnost přenést se do tohoto příběhu. Četbu jsem si užila, brala jsem ji jako příjemné zpestření dnešní četby. V knize nechybí vtipné momenty, ani ty kouzelné či romantické.

Pokud čekáte nějakou náročnou četbu, pak po knize nesahejte. Pokud ale toužíte vypnout současný svět a přejete si návrat do dětství, pak je Kráska a zvíře pro vás tou správnou volbou.

Knize nemohu dát vysoké hodnocení, protože je napsána velmi lehce, ale věřím, že 70% si právem zaslouží.

70%

4 komentáře

  1. Taky jsem nad ní uvažovala, ale vyhnula jsem se jí, protože jsem si myslela, že je zejména pro mladší čtenáře. Ale možná si ji přece jenom přečtu :)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to kniha pro mladší čtenáře ale troufám si tvrdit, že starší čtenáře, kteří mají rádi pohádky a hledají něco nenáročného na jedno odpoledne, rozhodně nijak neurazí :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky i recenze :) Po knize pokukuji už od jejího vydání, Krásku a zvíře mám ráda, tak bych si ji ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za chválu :-) jestli se odhodláš, věřím, že nebudeš litovat :-)

      Vymazat

Albatros