Recenze - Divoká říše

 Seznamte se s Divokou říší, kde žijí lidé i fae. Čeká vás akcí nabitý první díl a skvělá hlavní hrdinka


Autor: Stacey Marie Brown
Orig. název: Savage Lands
Rok: 2020, v ČR: 2022
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Veronika Trusová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Romantická i akční fantasy z dystopické Budapešti, kterou rozdělila válka lidí a víl. Poté, co bariéra mezi Zemí a Nezemí padla ve vílích válkách, balancuje Budapešť na okraji propasti. Nenávist mezi vílami a lidmi sílí a hrozí výbuchem násilí. Devatenáctiletá lidská zlodějka Brexley vyrůstala mezi smetánkou, ale skončí v obávaném žaláři. A právě tady potká ďábelsky okouzlujícího Warwicka Farkase. Je přesně tak arogantní a krutý, jak se povídá, ale Brexley nemůže popřít, že ji to k němu táhne. A že za to možná zaplatí životem.
Jeho láska byla jen půjčkou.
A já měla začít splácet dluh.

POSTAVY:
Brexley - devatenáctiletá dívka vyrůstající mezi smetánkou, ve stínech je ale rafinovanou zlodějkou, kde bere bohatým a dává chudým jako Robin Hood
Caden - jeho otec ho ponižuje a nevěří v něj, Brex vyrůstala s Cadenem a ač se k sobě chovají jako bratr a sestra, táhne je k sobě přitažlivost
Warwick Farkas - arogantní, krutý; kolují o něm zvěsti

Jsi jako oheň, Brex. Bez ohledu na to, jak moc se tě snaží zadusit, je sežehneš.

OBÁLKA:
České originální obálky má na svědomí nesmírně šikovná Adéla Stopka. Líbí se mi, že na obálkách nejsou žádné postavy, a jsou jiné, odlišné. Náhodného kolemjdoucího jistě zaujme, protože z obálky není na první pohled jasné, o čem příběh je. 


MOJE HODNOCENÍ:
Říkal někdo fantasy a romantika z dystopické Budapešti? Mohl někdo namíchat ještě větší lákadlo, než abych se do knihy ponořila? 
Tady neplatí žádná pravidla, princezno," obrátil oči v sloup, jako by bylo roztomilé, že stále věřím na pohádky. Jako voják jsem zřejmě vážně věřila tomu, že ve společnosti platí nějaké pravidla, kterými se všichni řídíme. 

Divoká říše je první díl šestidílné série, která vyšla vloni, ale bohužel jsem se k ní dostala až s ročním zpožděním. Nicméně má to i své výhody, jelikož se tak můžu okamžitě pustit do druhého dílu bez ročního čekání, a navíc budu mít čerstvé zážitky před setkáním s autorkou. A jaké jsou moje pocity? Nesmírně pozitivní a už teď vám můžu říct, že minimálně první díl byl naprosto skvělý! 

První stránky knihy nám ukazují Brexley jako hrdinku, která vyrostla v přepychu, u své náhradní rodiny nalezla kromě studia a přístřeší také nejlepšího kamaráda Cadena, kterého ve skrytu duše miluje. Ač je navenek stejná jako ostatní z její třídy, má duši rebelky. Ve stínech totiž krade z vlastních řad. Na prvních začtení jsem měla dejavu ze svých oblíbených trilogií. Divoká říše mi připomínala Divergenci ve svých bojových tréninzích, Selekci v romantické zápletce mezi Brex a Cadenem, a pak samozřejmě v Hunger games - ve hrách, které se odehrávají ve vězení. A samozřejmě mimo tuto trilogii nechybí neuvěřitelné erotické jiskření alá Sarah J. Maas. 

Štěstí bylo tady uvnitř tak zřídkavé, že jsme po něm toužili jako po droze, aby aspoň na chvíli utišilo agonii. Abyste se aspoň na chvíli cítili dobře. Aby se vám lépe dýchalo.

Když se tak na to podívám, šance, že by se mi Divoká říše nemohla líbit, opravdu neexistovala. Obsahuje totiž všechno, co mám na young adult fantasy ráda. Je mimořádně čtivá a stále se v ní něco děje. Mezi hrdiny to opravdu jiskří i když spolu nesdílí lože, což mi v mnoha knihách opravdu vadí. Brex je naprosto perfektně napsaná hlavní hrdinka. Má své chyby, je zamilovaná do svého věrného kamaráda z dětství a přitom je nestydatá a klidně se líbá s jiným. Je drsná, nebojácná, a umí zabít. Doufám, že se z ní nestane nějaká fňukna postupem času. 

První díl měl slabší místa v pochopení světa, a všeho, co se přímo nedělo Brex. Kniha je psána v ich formě, a Brex nám zrovna dvakrát nevysvětluje, jak pořádně funguje její svět - ale možná se tak stane příště? Warwick je jako hrdina dost nečitelný, což ale není zrovna na škodu. Těším se, co se o něm dozvím ve druhém díle. 
Do Halálházu jsem vstupovala nevinná, jen jsem si myslela, že jsem drsná a schopná. Ale vyšla jsem z něj jako monstrum, které oni sami vytvořili. Divoké a nebezpečné.

Závěr knihy mě nesmírně mile překvapil, jelikož sice končí napínavě tak, že hned potřebuju druhý díl, ale zároveň přinesl skvělou zápletku, kterou jsem nečekala a ani v žádné podobné young adult fantasy nedostala. Baví mě, že se autorka nebála napsat jiné hrdiny než najdeme ve většině knih. A teď už se jdu pustit do druhého dílu.

Netvař se, jako že mě znáš, nebo že víš, čím jsem si prošla. Bohatí hrají jiné hry, které jsou stejně kruté a bezohledné jako tyhle.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Divokou říši zakoupíte na e-shopu se slevou!

Ale nejsi to ty, princezno, už dávno ne. Ty jsi divoká a nebezpečná a nezasloužíš si být zavřená v kleci. Jsi jako nezkrotné zvíře. A on by tě chtěl zlomit. Zbavit tě toho zvířete. Zkrotit ho. 

Žádné komentáře

Albatros