Recenze - Zakázané ovoce

JEDNO ŽENSKÉ PŘÁTELSTVÍ | JEDNA VELKÁ LÁSKA 



Autor: Jojo Moyes
Orig. název: Foreign fruits
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2004, v ČR: 2018
Počet stran: 448
Nakladatelství: ikar
Překlad: Lucie Mikolajková
Moje hodnocení: ✶✶✶


Poklidné přímořské městečko Merham se ještě vzpamatovává z následků druhé světové války, když poklidné místní vody rozčeří příchod bohémské skupinky s nejasnými vzájemnými vztahy, která se nastěhuje do moderního, na tu dobu architektonicky výstředního domu na pobřeží. Konzervativní obyvatelé Merhamu jsou pobouřeni, mladou Lottie a její přítelkyni Celii však dům i jeho osazenstvo neodolatelně přitahuje. A do pohybu se dává lavina událostí, jejíž tragické následky přetrvávají i po padesáti letech…




POSTAVY:
Lottie - sirota, která se nikde necítí doma, s Celií jsou nejlepší kamarádky, až sestry
Celia - nejlepší kamarádka Lottie, na studiích se zamiluje do Guye
Guy - snoubenec Celie, který se zamiluje do Lottie
Daisy - svobodná matka batolete, kterou opustil přítel


OBÁLKA:
Obálky knih Jojo patří mezi jedny z nejhezčích, které mám v knihovně. Velmi se mi líbí, jak všechny k sobě krásně ladí. Zakázané ovoce má pravou letní obálku. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Jméno Jojo Moyes je synonymem romantických knih. Já jsem od autorky doposud četla pouze Než jsem tě poznala, které jsem si naprosto zamilovala. Proto jsem se na jednu z autorčiných prvotin těšila. 

Zakázané ovoce se odehrává ve dvou časových rovinách. V první části nás přivádí do přímořského městečka krátce po válce, kdy se seznamujeme se dvěma mladými dívkami - kamarádkami. O několik málo stran obě dívky dospívají a zatímco Celia má snoubence Guye, Lottie je sama. Ovšem v okamžiku, kdy Lottie Guye pozná, na první pohled se zamiluje. 

Druhá časová rovina vypráví příběh z přítomnosti, kterým nás provází mladá svobodná matka, která se nemůže vzpamatovat z rozchodu se svým přítelem. Daisy se snaží přijít na jiné myšlenky a proto přijme pracovní nabídku - má změnit starý dům na hotel, a přitom se rozhodne zjistit více o bývalých majitelích. 

Kniha je velmi rozvleklá, věřím, že kdyby byla kratší, byla by lepší. Mě upřímně bavila daleko víc první polovina knihy a nejvíce jsem se těšila na část, která v knize ani nebyla. Část v přítomnosti byla velmi zdlouhavá a předvídatelná. Z knihy je velmi znát, že se jedná o jednu z prvních knih, které Jojo napsala. 

Jak už ze samotného názvu knihy vyplývá, kniha vypráví o zakázaném ovoci o kterém se říká, že chutná nejlépe. Mrzelo mě, že se autorka do příběhu z minulosti více neponořila, protože se určitě dal více rozvést. Obecně mě dost zklamali hlavní hrdinové, ke kterým jsem si zkrátka nenašla cestu.

Jojo opět vymyslela zajímavou zápletku a vytvořila další smutný příběh. Daisy, o které vyprávěla druhá polovina knihy si získala mé nejmenší sympatie. Bohužel mi tato postava vůbec nesedla a vlastně mi bylo jedno, jak její příběh skončí. Škoda, že se Jojo nerozepisovala pouze o Lottie a Celii. 

Ovšem abych jen nehanila. Se závěrem se Jojo uměla pěkně poprat a příběh uměla krásně vysvětlit. Celkově vymyslela velmi rozsáhlý příběh se zajímavou zápletkou, která začala před lety a ani po padesáti letech nevyprchala. 

Přiznám se, že jsem se do knihy musela mírně tlačit, ale nakonec jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Určitě kvůli tomu autorku neodsuzuji, protože bez rozepsání takového románu by se nezrodily postavy jako Louis nebo Will z knihy Než jsem tě poznala, která stále patří k mým srdečním záležitostem. 

Kniha je naopak vhodná jako oddechovka, kdy u knihy potřebujete vypnout, nepřemýšlet nad světem a nevadí vám rozsáhlost díla. I přes negativa se jedná o zajímavý příběh a pro fanoušky Jojo je to nezbytnost.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Zakázané ovoce ulovíte na stránkách Knižního klubu



1 komentář

  1. Od Jojo jsem zatím četla jen Než jsem tě poznala a Život po Tobě a obě se mi líbily. Chci se teda seznámit i s její další tvorbou. :-) Souhlasím, že její knihy jsou moc příjemné oddechovky. :-) Zakázané ovoce mě zrovna dost láká, tak jsem zvědavá, jestli v ní také "poznám" její spisovatelské začátky. :-)

    OdpovědětVymazat

Albatros