Recenze - Artemis

Vítejte na Měsíci | První město na Měsíci 



Autor: Andy Weir
Orig. název: Artemis
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 280
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Michal Prokop
Moje hodnocení: ✶✶✶

Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci. 
Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…


POSTAVY:
Jasmine "Jazz" Bašarová - Arabka, která na Měsíc přiletěla jako dítě, sní o lepší budoucnosti a je pašeračka
Rudy - pracuje jako policista 
Martin Svoboda - vědec, který pomáhá Jazz
Kelvin - žije na Zemi a dopisuje si s Jazz

OBÁLKA:
Obálka ke knize Artemis je přesná, trefná a zajímavá. Velmi se mi líbí zabarvení do zelené barvy a fakt, že je hrdinka ve skafandru staví obálku vpřed. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Artemis bylo mé první knižní seznámení s autorem. Z Marťana jsem bohužel přečetla jen pár kapitol, protože jsem na jeho filmovém zpracování byla v kině a potom jsem už knihu nedočetla. Film a celkově příběh se mi moc líbil a já se těšila na knihu, ale znáte to, už víte co se stane, tak to nemá takové táhlo...

V květnu vyšla autorova nová kniha Artemis, která si nese podnázev "krimi z Měsíce". Tento námět zněl neskutečně skvěle a já se do knihy musela pustit. Andy Weir je dobrý spisovatel, z jehož děl je patrné, co je jeho největší vášní a koníčkem. Má neskutečné znalosti z fyziky a chemie a v knize jsou mnohdy užity látky, o kterých absolutně nic netuším. 


Už z tohoto faktu se jedná o těžší čtivo u kterého se budete chvíli zamýšlet nad tím, co autor měl na mysli. Potom tu máme hlavní hrdinku Jazz, která mi docela lezla na nervy. Pašeračka, která je za zlobivou holku zní přitom parádně, ovšem kromě toho, že si neustále hraje na hrdinku a má neustálou potřebu něco nebo někoho zachraňovat, nám toho moc nepředvedla. 


Jazz je moderní Arabka, která se živí jako doručovatelka, ovšem tato práce není moc dobře placená. Jaz, která sní o lepší budoucnosti si tak ke své práci přivydělává jako pašeračka. Kromě práce ale také řeší vztahy s muži. Dopisuje si s jedním mužem na Zemi. Potom se snaží zapomenout na svou lásku ze které se vyklubal gay. A do toho všeho má komplikovaný vztah se svým otcem. 


Její život není příliš spokojený a proto, když se jí naskytne zajímavá nabídka, jak si slušně vydělat, neodolá a jde do toho. Netuší do jakého nebezpečí se ale dostane. 


Život na Měsíci v prvním a jediném město Artemis nám bohužel také nebyl příliš představen. Lidé na měsíci nemohou mít děti, musejí přijíždět s dorostem a pak mohou žít na Měsíci. Také tam lidé neplatí daně. V knize se nachází mapka, která ulehčuje iluzi života na Měsíci. Bohužel jsem se ale z knihy nedozvěděla, v jaké roce se děj odehrával. 

Stejně jako Mark Watney z Marťana i Jazz se v knize příliš neostýchá mluvit sprostě. Zde mi ale přijdou nevhodné a hrdince spíše škodí než že by z ní dělaly hrdinku. 

Artemis se mi četla hůř neboť se jedná o náročnější román, ovšem před autorem a jeho námětem skutečně smekám. Vymyslel nový život ve vesmíru, který se třeba stane Pro náročnějšího čtenáře ideální čtení. Ovšem ani pasivního čtenáře neurazí. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Artemis ulovíte na stránkách Knižního klubu



Žádné komentáře

Albatros