Recenze - Tisíc kousků tebe

1000 životů ale 1 osud





Autor: Claudia Gray
Orig. název: A thousand pieces of you
Název série: Ohnivák
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2014, v ČR 2017
Počet stran: 280
Nakladatelství:CooBoo
Překlad: Zuzana Bičíková
 Moje hodnocení:✶✶✶✶

 Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními
verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím
jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.
(databazeknih.cz)
 

POSTAVY:
Meg - dcera Henryho, je rozhodnutá najít Paula a zabít ho
Paul - je obviněný z vraždy Henryho, ukradl Ohniváka a ukryl se v jiné dimenzi
Theo - fyzik a schovanec Henryho, pomáhá Meg s vraždou Paula
Henry - otec Meg, fyzik který byl zavražděn

OBÁLKA:
CooBoo ponechalo původní obálku, která se mi velmi líbí. Zobrazuje krásné barvy a navíc dva světy. Já si Ruska všimla až když jsem knihu začala číst. A co vy?

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
 -


MOJE HODNOCENÍ:
Tisíc kousků tebe je první díl plánované trilogie, kterou letos v říjnu vydalo CooBoo. Knihu jsem znala z mnoho Instagramů, ale nikdy jsem pořádně nevěděla, o čem přesně je. Když jsem si přečetla anotaci a zjistila jsem, že bude k dostání na Humbooku, byla to pro mě jasná volba. 

Do knihy jsem se pustila v okamžiku, kdy jsem měla malou čtecí krizi a dnes vím, že byla správnou volbou, neboť jsem si čtení nesmírně užila. V knize se cestuje nejen v čase, ale hlavně v různých dimenzích. Ano, přiznávám, že nad vysvětlením tohoto jevu mi rozum trochu skotačil, na druhou stranu pro oddechové čtení, proč ne? Vysvětlení dimenzí bylo trochu dětinské, ale pokud přeskočíte tento fakt, věřím, že si knihu užijete. Autorka nás na druhou stranu nezatěžovala fyzickým vysvětlením a raději se věnovala příběhu.

Hlavní hrdinka je Marguerita Caine, jejíž rodiče jsou oba fyzikové a právě její otec sestrojil tzv. Ohniváka, jehož pomocí se dá cestovat mezi dimenzemi. Všechno má ale háček. Pokud si člověk nenastaví v Ohnivákovi jisté připomínky, může se mu stát, že zapomene, kým byl, a stane se člověkem, do jehož těla přešel. Ano, v dimenzích se cestuje tak, že každá bytost z našeho světa se přestěhuje do těla svého dvojníka v jiné dimenzi. Toto vysvětlení vám nestačí? Bohužel větší nemám a zatím ani kniha ne. 

Margueritu zvanou Meg poznáváme ve chvíli, kdy je několik hodin po zavraždění jejího tatínka Henryho. Někdo mu přeřezal brzdové hadičky a díky tomu havaroval. Ukazuje se, že to byl Paul, jenž byl Henryho  schovanec. Nejenže ho zabil, ale také ukradl Ohniváka a uprchl do jiné dimenze. Meg se spolu s Theem vydává do jiných dimenzí, aby Paula našla a zabila. To je její cíl. Jenže ono najít vraha je těžké v našem světě, natož v jiné dimenzi. 

Konečně YA kniha se scifi prvky, která se mi čte lehce. Není příliš obsáhlá, takže ji budete mít velmi rychle přečtenou. Akorát to čekání na další díly je trošku háček. Ovšem na druhou stranu, tento první díl končí tak, že mě ani tolik nebolí čekání na další pokračování. Kniha si ponechala otevřená zadní vrátka ale svým způsobem je ukončená. Autorka konečně nenechala své čtenáře s pusou do "O" a káravými slovy o tom, jak to jen mohla ukončit takhle neukončeně?! 

Láska? Ano, je tu milostný příběh, který si troufám říct, že je neotřelý. Ovšem že by kniha byla přeslazená, to ne. Meg mi jako hrdinka velmi vyhovovala. Byla odvážná a chytrá, žádná hlupačka. Brzy odhalila pravdu a nebála se cestovat různými vesmíry. V jedné chvíli navštívila futuristický Londýn a vzápětí se z ní stala velkokněžna v carském Rusku.  Část v Rusku se mi líbila asi nejvíce, je pravda, že to byla nejobsáhlejší pasáž z knihy. 

Pokaždé mě pobavilo v jaké situaci se Meg ocitla v jiném světě. 

Po dočtení knihy ve mě zůstal velmi příjemný pocit z velmi povedené knihy. Pocit, že čekání na další dva díly přežiju a hlavně "těšingr" na další část.






2 komentáře

  1. Povedená recenze :) Knihu jsem minulý týden dočetla a taky se mi líbila, hlavně to carské Rusko :) Už aby byl další díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě velmi těší, že se ti kniha líbila! Určitě se pusť i do dalších dílů. Stojí za to :-) A Ruská část z jedničky zůstane nejvíc TOP částí celé série.

      Vymazat

Albatros