Recenze - Temné hlubiny

NĚKTERÁ TAJEMSTVÍ MAJÍ RADĚJI ZŮSTAT HLUBOKO SKRYTA





Orig. název:  Dark water
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2016, v ČR: 2017
Počet stran: 416 stran
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)
Překlad: Kateřina Elisová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Když dostane detektiv šéfinspektor Erika Fosterová tip, že by klíčový důkaz ve velkém drogovém případu mohl být ukryt v zatopeném lomu na okraji Londýna, nařídí jeho prohledání. Z hlubin však její kolegové vyzdvihnou nejen důkazy k tomuto případu, ale i kostru malého dítěte. 
Pozůstatky jsou rychle identifikovány jako Jessica Collinsová. Sedmiletá dívka, jejíž zmizení plnilo stránky novin před šestadvaceti lety. 
Erika musí začít spojovat střípky z minulosti se současností a nořit se stále hlouběji do rodinných vztahů Collinsových i do života vyšetřovatelky Amandy Bakerové, která si nepřestala vyčítat, že zmizení holčičky nedokázala vyřešit. Erika brzy zjistí, že toto vyšetřování bude jistě jedno z nejsložitějších a nejnáročnějších v její kariéře. 
Někdo si totiž nepřeje, aby byl případ vyřešen. A udělá všechno, aby Eričino pátrání zastavil…
Recenze na první díly z této série si můžete přečíst:


POSTAVY:
Erika - detektiv šéfinspektor se přestěhovala a pracuje na kriminálních případech, snaží se být více vyrovnaná
Marsh - bývalý šéf Eriky, nyní řeší odloučení se svou manželkou a dcerami
Petterson - na žádost Eriky je přidělen k vyšetření případu Jessiky

OBÁLKA:
Obálka krásně sedí k předešlým dílům série. Velmi se mi líbí, jak zobrazuje hlubiny a téměř sedí k příběhu. Jedinou (a na jednu stranu logickou) změnu vidím v zobrazení oběti, kterou není malá holčička ale viditelně dospělý člověk. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Jelikož jsem oba předchozí romány od Roberty Bryndzy zhltla jako malinu a neskutečně se mi líbily, očekávala jsem stejný požitek i u tohoto, již třetího pokračování. Nejen že jsem naplnila svá očekává, kniha ho dokonce předčila. 

Předchozí díl - Noční lovec jsem již hodnotila plným počtem hvězdiček a teď mám tedy dilema, jak označit tento díl, neboť Temné hlubiny byly nejlepším dílem od Bryndzy

Opět se jednalo o neskutečně čtivý román, který mě vrhnul okamžitě do děje. Temné hlubiny jsou nejen čtivé, tajemné, akční ale především mimořádně dobře napsané. 

V prvním díle Erika řešila případ mrtvé dívky, ve druhém se setkala se sériovým vrahem mužů. Nyní přišla nejtěžší zkouška se smrtí malé holčičky. Sedmiletou Jessicu najde na dně lomu náhodou, když Erika spolu se svým týmem hledá důležitý důkaz pro usvědčení jiného případu. Kromě tohoto úspěchu ale nalézá tělo malého děvčátka, které se ztratilo před 26 lety. 

Erice pohled na tělesné ostatky děvčátka nedávají spát a ona se snaží ze všech sil případ převzít. Jakmile se jí to podaří, zjišťuje, že to bude to nejtěžší, co v životě bude řešit. 

Roky promlčený případ, kde schází důkazy, spousta lidí si už nic nepamatuje a někteří jsou již po smrti. Erika brzy zjišťuje, že otevírá staré rány, které se sice nikdy ne úplně zacelily ale po letech přišla apatie. 

Erika se musela po událostech z předchozího dílu přestěhovat, ale k tomuto případu se jí podařit povolat staré známé - Mossovou a Pettersona. Jsem velmi ráda, že se i v tomto díle objevují staří známí vyšetřovatelé, které jsem si oblíbila v prvním díle. 

V tomto díle poznáváme blíž Eričinu sestru, která se v ději objevuje. Dále více poznáváme Eričin minulý život a dozvídáme se další střípky jejího šťastného života. 

Erika bez pochyby patří mezi mé oblíbené hlavní hrdinky. Je odvážná, nebojácná, chytrá a dělá vše proto, aby spravedlnosti bylo učiněno za dost. O to víc mě trápí její ztráta. S každým dalším románem se dozvídáme více z jejího starého života a tím je mi čím dál více  líto její ztráty. 

Vzhledem k tomu, že smrt jejího manžela stále nebyla potrestána, věřím, že si tento případ Robert Bryndza ponechává v šuplíku. Věřím, že až bude dopaden vrah Eričina muže, pak Erika bude moci jít dál. 

Co se týče rozluštění celé záhady, trošku jsem to čekala. Přiznám se, že osoba, jenž za Jessičinu smrt může mi byla od začátku podezřelá, ale to, co se ve skutečnosti přihodilo, mě překvapilo. Musím Roberta velmi pochválit, protože je na něm neskutečně znát, jak se s každou knihou více vypsává a zlepšuje. Zatímco v prvním díle byl závěr až přitažený za vlasy, druhý byl uvěřitelnější a ten třetí byl nejlepší. 

Temné hlubiny jsou jedinou knihou, u které jsem přejela stanici metra, protože jsem nemohla odtrhnout oči od stránek. Neskutečně napínavé a neuvěřitelné čtivo. 

Jsem velmi ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Rozhodně vám všem Temné hlubiny od Roberty Bryndzy mohu jen a jen doporučit. Pokud jste nečetli některý předešlý díl, není to překážkou pro čtení dalšího dílu. Co kniha to jeden příbeh a Temné hlubiny je prozatím nejlepší díl ze série. 



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Grada , kde si také můžete Temné hlubiny koupit. 


1 komentář

  1. Moc pěkná recenze :) Tak to mě těší, že knihy od Bryndzy jsou s každý dílem lepší a lepší :) První díl mi přišel průměrný, druhý o dost lepší třetí- no to se nechám brzy překvapit, jaký bude :)

    OdpovědětVymazat

Albatros