Recenze - Na lovu

JAK SE DALŠÍ KRÁSKA VYDALA NA LOV A ZÁCHRANU ZVÍŘETE


Autor: Meagan Spooner
Orig. název: Hunted
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 328
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Zdeněk Uherčík
VIDEORECENZE
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Když se Kráska vydá na lov Zvířete…

Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Jeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice….

Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Jeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit.
Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?



POSTAVY:
Jeva - dívka, která svým křestním jménem měla být Kráska, vyrostla mezi bohatými a od nich získala vychování a vystupování, ovšem duší byla spíše divokou dívkou
Zvíře - netvor, jenž o sobě mluví v množném čísle

OBÁLKA & grafické zpracování:
Na lovu má naprosto dokonalou původní obálku, jejíž krásu nelze zachytit samotným foťákem. Na knihu mě nalákala právě jí. Jelikož jsou v knize i krátké vsuvky z pohledu Zvířete, jsou krásně graficky zpracovány tak, že změnili styl písma a tyto úvody kapitol podbarvili skicou lesu. 

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ: 
Kniha Na lovu je další z řady retellingů na pohádku Kráska a zvíře. Autorka Meagan Spooner na knize pracovala už od svého dětství. Svou inspiraci hledala jak ve všedním životě, tak v dalších zpracováních této nesmrtelné pohádky. 

Jelikož miluji pohádku Krásku a zvíře, nemohla mi tato kniha uniknout. Obzvlášť pro svou nádhernou obálku. Do knihy jsem se pustila téměř hned poté, co mi přišla. Kniha má lehce přes 300 stran a čte se nesmírně rychle. Není proto divu, že jsem ji měla rychle přečtenou. 


Jen ona nás oba osvobodí. Kráčí jako krása sama, šeptá nám o větru a lese. A vypráví nám příběhy, příběhy, které nás v noci budí, když sníme sny o životě dávno minulém. Připomíná nám, čím jsme bývali. Šeptá nám, čím být můžeme. 


Výjimečností a neokoukaných zápletek tu příliš nenajdete. Kniha je v podstatě klasickou pohádkou jen s pár drobnými detaily. Kniha si plyne v lehkém tempu, kdy sice chybí akce, ale na druhou stranu se nikde zbytečně nenatahuje. Ale abych nehanila. Opravdu velké plus vidím s propojením další (neokoukané) pohádky O ptáku Ohnivákovi. Spojení těchto příběhů se mi nesmírně líbilo a myslím, že to známý příběh oživilo. 

Na lovu pro mě bylo milou oddechovkou, kterou mohu doporučit nejen mladším čtenářům. Ovšem pokud hledáte podobně zpracovaný příběh, jako přinesla Sarah J. Maas, toho se tu nedočkáte. Bohužel jsem nucena mírně srovnávat knihy s touto tematikou a nikdo zatím (a věřím že na dlouho) Sarah nepředčil. 

Na lovu neobsahuje nijak komplikovanou romantickou linku. Teď vzniká otázka, jak je možné převyprávět příběh Krásky a zvířete bez lásky? Kniha Na lovu to v podstatě předvedla, neboť vztah mezi Jevou a Zvířetem se kamsi smetl pod koberec. Až v samém závěru se najednou objevil a možná to je důvod, proč jsem také byla zklamaná z konce. Kráska si najednou uvědomila, že pro ni Zvíře znamená víc, než tušila. Pro mě trošku nereálná myšlenka. Navíc záchrana Zvířete a odhalení pravdy pro mě nebylo ničím překvapivým.

Ale abych jen nehanila. Velmi oceňuji myšlenku, že hlavní hrdinka nebyla jako ostatní Krásky. Jeva měla dvě sestry, se kterými měla hezký vztah. Svého milujícího otce, po jehož zmizení se ho vydala hledat a díky tomu našla Zvíře. Jeva byla nebojácná a po svém otci zdědila vášeň pro les. 


Zabil mého otce. Je to vrah. Je to Zvíře. Jeho společnost mi vůbec nechybí. 


Další plus vidím ve stylu vyprávění, který tu byl v er-formě. Příběh se točí kolem Jevy a před každou kapitolou je úvod z úst Zvířete. Tyto věty mě nesmírně bavily a líbilo se mi, jak to autorka zpracovala. Nejen graficky, protože právě tyto strany jsou v knize odděleny jiným stylem písma ale především kresbou lesa. 

Kniha je kouzelně čtivá, takže jsem ji nerada odkládala. Určitě mohu doporučit, ale pokud si chcete knihu užít, nesrovnávejte ji s jinými knihami. 

3 komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně dobře. Retellingy mám ráda, Kráska a zvíře je srdcovka... takže pro mě rozhodně nutnost. :) snad se k ní brzy dostanu... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knihu se nedočkavostí úplně třesu :) Líbí se mi ta obálka, příběh i zpracování knihy. Už jsem do ní totiž nakukovala v knihkupectví :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :) Knihu právě čtu, jsem někde ve třetině, a docela se mi to líbí. Dělám si poznámky, v čem se liší od původní pohádky o Krásce a zvířeti a mám toho docela dost :) Já bych to však za pohádku neoznačila. Uvidíme, až to dočtu :)

    OdpovědětVymazat

Albatros