Recenze - Damídci aneb Ochránci pohádkového světa

Příběhy hodných skřítků, které dávají pozor na pohádky




Autor: David Řezanina
Orig. název: -
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017
Počet stran: 72
Nakladatelství: Beletris
Překlad: -
Ilustrace: Hana Kroupová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Prožijte úžasná dobrodružství s damídky, kouzelnými skřítky, kteří chrání pohádkový svět. Damídci jsou zelenohnědí skřítci, kteří ochraňují pohádkový svět. Dohlížejí na to, aby všechny pohádky probíhaly tak, jak mají. Je tu totiž zlá čarodějnice Čarimari, která nemá ráda pohádky, a proto je chce všechny zničit. Naštěstí damídci mají velmi speciální jednotku, která vždy a hlavně včas zakročí na ohroženém místě.







POSTAVY:
Čarimari - čarodějnice, která se snaží rozbít pohádky
Plamínek, Vílinka, Šroubek, Tesák atd. - Damídci, kteří ochraňují pohádky. Každý má své jméno podle toho, jaká je jeho schopnost

OBÁLKA A ILUSTRACE:
Obálka Damídků je jednoduchá barevná a za mě jednoduše krásná. V knihkupectví bych se za knihou určitě ohlédla. Ilustrace se mi líbily a díky velkému formátu jsem si mohla obrázky krásně prohlédnout. Na druhou stranu chápu, že pro děti to není ideální formát. 



MOJE HODNOCENÍ:
Už je tomu nějaký ten pátek, co nejsem dítě. I tak mám ale stále ráda pohádky. Proto když jsem dostala možnost zrecenzovat pohádkovou prvotinu Davida Řezaniny, neváhala jsem ani vteřinu. Obzvláště poté, co jsem spatřila obálku knihy. 

Jako malá holčička jsem milovala knihy od Walta Disney, konkrétně Popelku, takže mi velký formát knihy nebyl nijak cizí. Navíc dá krásně vyniknout jednoduchým a čistým ilustracím. 

Autor má velmi lehký styl psaní, který bude nejedno dítko bavit. Sama jsem měla pocit, že čtu příběhy z večerníčků. Jednotlivé kapitoly se zabývali jednotlivými Damídky a vyprávěli si svůj příběh. Za mě snad jen škoda, že se některé postavy neobjevovali i v ostatních příbězích.

A kdo vůbec jsou oni Damídci? Jsou to hodní skřítkové, kteří dohlížejí na pohádky. Aby se nějaká postava někde nezatoulala nebo aby nešla do jiné pohádky a co především, snaží se zvrátit intriky čarodějnice Čarimari. Je to nesmírně důležitá práce, protože jsem se nějaká pohádka neodehraje jak má, když na nějakou pohádku lidé zapomenou, pak i postavy z pohádky zmizí.

Damídci mají svá jména podle svých schopností - každý je odborník na něco jiného a tak se každý stará o určité problémy.

Každá kapitola vypráví vlastní příběh o jiném Damídkovi. Autor v úvodu každou postavu představí. Líbí se mi, že z každé pohádky plyne nějaké poučení.

Knihu jsem přečetla během hodinky, byla čtivá, vtipná a samozřejmě měla málo stran a velká písmenka. Myslím, že se dětem bude moc líbit. Sama se těším, až mi neteře povyrostou a já jim budu z knihy číst.

Za knihu vděčím samotnému autorovi, velmi milému Davidu Řezaninovi.
Oficiální stránky Damídků
Knihu můžete koupit např. ZDE




2 komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně roztomile a věřím, že malým dětem se líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze a povedené fotky :) Knihu jsem také četla a stejně jako tobě i mně se líbila :)

    OdpovědětVymazat

Albatros