Recenze - Podivné město


Putování s podivnými podivnem




Autor: Ransom Riggs
Orig. název: Hollow city
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2014, v ČR 2014
Počet stran:424
Nakladatelství: Jota
Překlad: Bronislava Grygová
Moje hodnocení:✶✶✶✶

 Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové. Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek. (databazeknih.cz)




Druhý díl přesně navazuje na ten předešlý, takže se nemusíme bát, že bychom o něco přišly. Děti spolu s Jacobem se vydávají na záchranou akci slečny Peregrinové, která je sice v ptačí podobě s nimi, ale je zraněná a nemůže se proměnit zpět. Děti se vydávají na různá dobrodružství a jsou svědky několika nepříjemných setkání s netvory, které je málem stojí život. I přesto se nevzdávají naděje na její záchranu. Obzvlášť, když se dozvídají, že na její záchranu zbývají pouhé tři dny! Kromě záchranné výpravy je čeká poznání několika dalších smyček a setkání s různými podivnými.

POSTAVY:
Jacob - je zamilovaný do Emmy, objevil v sobě podivnost - jako jediný vidí netvory
Emma - odvážná dívka, pro kterou je štěstí všech nesmírně důležité, miluje Jacoba


OBÁLKA:
Kniha se opět nese ve stejném nádechu, jako jednička. Opět je graficky zpracovaná na jedničku. Doplněna je spoustou dobových fotografií, které autor získal z různých míst a sesbíral je v tak hojném počtu. Kniha je nesmírně těžká. A co musím ještě vychválit je jak přebal tak kniha pod přebalem. Neskutečně nádherná vazba, která se skrývá pod přebal a ten hřbet? No nádhera ještě jednou.



MOJE HODNOCENÍ:
Podivné město je druhý díl z plánované trilogie, což je také na knize znát. Jedná se o klasický výplňový díl trilogie, který si nechává všechny esa v rukávu na velkolepé finále.  To ovšem neznamená, že by Podivná města nestála za přečtení. 

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti nám představil děti, které jsou podivné. Ukázal nám, co jsou smyčky a že netvoři nežijí jen v pohádkách. To vše jsme poznávali společně s hlavním hrdinou Jacobem, který se rozhodl splnit poslední přání svého zesnulého dědečka. Aniž by to kdo tušil, odhalil, že i on sám je podivný! 

Ale zpět k druhému dílu. Opět se setkáváme se všemi postavami z předešlého dílu, které si ponechávají veškerou svou podivnost. Nejvíce z podivných mě opět upoutala Emma a Millard. Na Emmě se mi líbí, že je sice odvážná ale také se nechová jako žádná naivka nebo hysterka. Millard se mi líbí svým důvtipem a svou neviditelností. V tomto díle poznává chlapce, který se pomalu stává také neviditelným, díky čemuž nachází řekněme dalšího přítele. 

Tento díl nám ukazuje nejen podivnosti Londýna, ale také i ostrova. Nedávno jsem přečetla Povídky podivných, které jsou tu několikrát zmiňovány. Pro ty, kdo je ještě nečetl se nemusí ničeho obávat, protože v knize jsou náležitě vysvětleny. Ovšem já byla velmi ráda, že jsem je nedávno četla. Měla jsem pocit, že je znám a měla jsem díky tomu k dětem blíž. 

Kniha je opět dokonale dokreslena dobovými snímky, ze kterých často mrazí. Ovšem bez nich by ta kniha nebyla ono. Ransom má neskutečnou fantazii, protože z těch fotek sestrojil neskutečně úžasný příběh, který prostě stojí za přečtení. 

Ačkoliv byl začátek poměrně rozvleklý a v podstatě skoro polovina knihy zněla v duchu putování, kniha mě bavila. Pořád jsem čekala, kdy přijde ten zvrat a přeci jen, známe jak to většinou bývá s druhými díly sérií. 

Na konci přišel neskutečný šok! To, co přinesl závěr jsem opravdu naprosto nečekala a já bych se velmi ráda pustila co nejdříve do závěrečného dílu.

Pokud jste si někdy mysleli, že jste podivní, tak jste ještě rozhodně nečetli sérii Sirotčinec slečny Peregrinové, která by vám rozhodně neměla chybět v knihovně!

Podivné město mi zaslalo nakladatelství Jota

Kde knihu koupit? ZDE





2 komentáře

  1. Výborná recenze :) Připomněla jsi mi, že bych měla tuto sérii dočíst :) Četla jsem první díl a ten se mi vážně líbil, i kvůli těm fotkám :(

    OdpovědětVymazat
  2. Celou sérii jsem četla a líbila se mi. Samozřejmě první díl je první díl a je vždycky nejlepší, nicméně od toho třetího jsem čekala víc. Avšak unesená jsem byla z přebalu i z toho, co se skrývá pod ním! Fotografie mne pohltily a byla jsem překvapená, jak skvěle doplňují text.

    OdpovědětVymazat

Albatros