Recenze - Britney Žena ve mně

 Britney poprvé promluvila o svém životě. Poprvé si nenechala zavřít pusu. 


Autor: Britney Spears
Orig. název: The Woman in Me
Rok: 2023, v ČR: 2024
Počet stran: 
Nakladatelství: Bourdon
Překlad: Alena Byrne
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Žena ve mně je odvážný a neuvěřitelně dojemný příběh o svobodě, slávě, mateřství, přežití, víře a naději. Celý svět v červnu 2021 sledoval, jak Britney Spears vypovídala u soudu. O dopadu jejích slov – její pravdy – nebylo pochyb. Jiným směrem se totiž nezačal ubírat pouze její život, ale také životy mnoha dalších lidí. V knize Žena ve mně nám jedna z nejvýznamnějších popových zpěvaček v historii poprvé odhaluje svou fascinující životní pouť – a ohromnou vnitřní sílu.

Přelomové memoáry Britney Spears nám s pozoruhodnou otevřeností a humorem osvětlují neutuchající moc hudby a lásky a také to, jak je důležité, když žena konečně vypoví svůj příběh – sama a podle svých vlastních pravidel.
Chtěla jsem žít ve svých snech, ve svém nádherném imaginárním světě, a na realitu pokud možno ani nepomyslet. Zpívání vytvářelo most mezi skutečností a fantazií, mezi světem, ve kterém jsem skutečně žila, a světem, ve kterém jsem zoufale žít chtěla. 
OBÁLKA:
Vyšly u nás dvě vydání - jedno limitované s nádhernou úpravou, a jedno které vlastním i já, obyčejnější bez ořízky a lesklého přebalu. Nicméně velmi tleskám za jednoduchost obálky, která je poutavá a přímá. Černobílá knize nesmírně sluší. 

Zpívání mě přenáší na tajemné místi, kde už na slovech nezáleží, a kde je všechno možné.

MOJE HODNOCENÍ:
Kdo by si nepamatoval na debut princezny popu ...Baby one more time na přelomu milénia? Jedině ti, kdo v době ještě nebyli narození. 

Žena ve mně byla dlouho potlačována. Když jsem vystupovala, chtěli, abych byla nespoutaná přesně tak, jak mi řekli, a zbytek času trávila jako robot. 

Byla jsem předškolní holčička, která se svou starší sestrou pokukovala na Esu na klip blondýnky ve školní uniformě. Jo, přiznám se, že v té době by mě Britney asi nijak nezaujala, ale díky své sestře jsem poslouchala trošku dospělejší muziku. 

Hold me closer

Britney byla hvězdička, která i mě jednu dobu dost bavila. A přiznám se, že dodnes mám spoustu jejích skladeb moc ráda. Není všechno zlato, co se třpytí a každá sláva něco stojí. Někoho jen drobnosti, někoho soukromí, ale někoho všechno. Britney si sáhla na dno, a ve svých memoárech se svým fanouškům vyznává ze svých rozhodnutí, z toho co se jí stalo, i co stálo za pozlátkem. 

Oops!...I Did It Again

Britney měla odmalička velké nadání, které ale nebylo jednoduché prosadit, přesto se velmi brzy zadařilo, a šestnáctiletá dívenka zbourala hitparády. Blonďatý andílek vystoupal na vrchol, pobláznil fanoušky, zazpíval si s takovými ikonami jako je Madonna nebo Michael Jackson. Splnila si své sny rolí ve filmu, provdala se, porodila dva krásné syny. A pak zazvonil konec a pohádky byl konec. Alkohol, rozvody, nevěry, bulvární kauzy, oholená hlava. Dodnes si pamatuji, jak jsem si o polední přestávce v trafice koupila Bravíčko s Britney a její oholenou hlavou a se spolužáky jsme to zkoumali. Šok. 

Toxic

Žena ve mně není nijak zdlouhavá kniha, měla jsem ji opravdu velmi rychle přečtenou a musím říct, že jsem se každý den těšila, až si večer sednu ke knize a budu s Britney sledovat dál její životní pouť. Je čtivá, je zajímavá, rychle ubíhá pod rukama, ale zároveň bolí. A to nejen proto, že život Britney nebyl a není med. Ale i ta forma jejího příběhu zrovna neprobíhala dobře. 

Sometimes

Na začátku na nás Brit vychrlí nespočet jmen, skáče sem a tam, a za mě asi nejzajímavější část jejího příběhu shrne v prvních padesáti stranách. Začátky její kariéry. Její účinkování v dětském pořadu spolu s Xtinou, Justinem Timberlakem nebo Ryanem Goslingem? Dobře, o Ryanovi jsem neměla nejmenší tušení. Že Britney byla nabídnuta role Allie v Zápisníku jedné lásky právě po boku Ryana? Pro mě naprostá dystopie, protože Rachel McAdams je naprosto skvostná. 

I´m not a girl, not yet a woman

Musím rozhodně smeknout, že se Britney rozhodla pro sepsání svých vzpomínek, kdy ukazuje rodinné špinavé prádlo, vyznává se ze svých chyb. Ale tu asi má chvála končí. Kniha byla krkolomná, ale zároveň psána příliš jednoduše. Až jsem občas měla pocit, že čtu sloh ze základní školy, bohužel. Věřím, že v ledasčem byly chyby v překladu, přesto to byl velký chaos, a často Brit skákala tam a pak zase zpět. Z jejích slov jsem cítila zoufalství, bolest a křivdu, ale zároveň jsem cítila, že Brit není zdravý člověk. Což pokud se podíváte na její Instagram, tak se ani snad vyvrátit nedá. 

Ooh La la

Třináct let bez svobody, tolik času, který jí byl kontrolován jejím otcem, kdy nebyla svéprávná a nemohla se sama za sebe rozhodnout. To, co Brit udělala její vlastní rodina sahá až několik generací dozadu, každá chyba, se znásobila a u Brit to vygradovalo. Jsem matka, proto dokáži pochopit její žal z toho, že své syny neměla u sebe, nemohla je jistou dobu vídat. A potom tu máme paparazzi, kteří jsou jako hyeny, kteří svou kořist pronásledují až do krajností. Vysají ji a pak ji nechají polomrtvě ležet, než si na ni najdou novou zajímavost, se kterou by mohli prorazit do světa.

Gimme more

Při čtení jsem si často vybavovala kauzy, které jsem jako teenager zaznamenala. Pouštěla jsem si klipy, a neustále poslouchala její skladby - což mimochodem dělám i teď, když píšu tuto recenzi. Že spoustu těch starých skladeb znám nazpaměť a zpívám si je? Ano, to samozřejmě dělám a budu dělat nadále. Žena ve mně mi ukázala trpkou příchuť slávy, dokonce mě i rozplakala. Mrzí mě, že mi Brit nepověděla více o jejích začátcích. Že se v knize zaměřila hlavně na dobu její nesvobody, na bulvár. Že nenašla i něco na tom co hezkého zažila. Jak se cítila poprvé na pódiu apod. 

Crazy

Když jsem si pročítala ostatní nadšené recenze na Ženu ve mně, měla jsem chvíli pocit, že jsem asi četla jinou knihu. Možná to bylo tím, že jsem nečetla limitku? Ne, nebylo, protože obsahově je stejná. Žena ve mně chtěla Britney vykoupit, obhájit, osvobodit? Sama přesnou odpověď neznám, což ani nemohu. Ale její slova o tom, že v mnoha ohledech byla úplně nevinně v tom či onom mi nepřišla zrovna důvěrohodná. Britney si šla za svým snem, ale byla důvěřivá a naivní. Nechala se snadno oklamat, pohltit ostatními a to ji také přivedlo do zkázy. Asi, kdyby se Brit narodila o dvacet let později, věřím, že by její pohádka mohla mít šťastnější konec. 

Stronger

Musíte říkat to, co cítíte, i když se to vyslovit bojíte. Musíte vyprávět svůj příběh. Musíte zvýšit hlas a být slyšet.

Žádné komentáře

Albatros