HumbookFest 2022 Margaret Rogerson

Zajímavosti, které jste o Margaret Rogerson nevěděli!


Ahoj čtenáři,

letos jsem měla možnost být na speciální merendě s autorkami letošního HumbookFestu 2022. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, se kterými jsem se rozhodla s vámi podělit. Přečtěte si, jakou postavou ze svých knih by Margaret chtěla být, jaké scény se jí obtížně píší, co na obálce chtěla upravit, nebo kterou postavu ze svých knih by si vzala. 

Margaret Rogerson doposud vyšly tři knihy Kouzla rodu Thornů, Vespertina a Magie havranů. V lednu příštího roku jí vyjde v zahraničí pokračování Kouzel, na které se nesmírně těším a věřím, že do češtiny bude brzy přeloženo. V současné době pracuje na další knize, která bude zase standalone. Má ráda knihy Naomi Novik. Autorka, která žije v Ohiu za námi do České republiky přijela poprvé. Ale dost povídání kolem, pojďme se společně podívat na zajímavosti, které jsem se od ní dozvěděla. 

Margaret by chtěla být kouzelnicí v Kouzlech rodu Thornů. Ale rychle by umřela. Do svých knih úmyslně nedává odkazy na její další příběhy, ale v Magii havranů se jí to podařilo, protože tam je zmíněn svět, respektive modrá barva, která ho znázorňuje. Na dotaz, kterou postavu ze svých knih by si vzala odpověděla, že nikoho, protože všichni jsou příšerní. Ovšem na dotaz, kterou svou postavu by zabila, nebo políbila odpověděla stejnou postavu z Vespertiny.

Nedokázala si přesně vzpomenout, kdy poprvé jí přišly na mysl první inspirace na světy o kterých píše. Je to hodně těžké říct, protože se to dost obměňuje s tím, jak nad tím různě přemýšlí a učesává to. Má velmi ráda Franze Schuberta, ve jehož skladbě se mihl elf. A to tak nějak proměnilo to, co tvoří. Kdyby se neživila psaním, byla by mořskou bioložkou, což byl její sen už od dětství. Zbožňuje dokumenty o přírodě, takže vždy velmi ráda lidem doporučuje, co by měli vidět. Má ráda také otázky na zvířata. 

Snaží se nepopisovat postavy v knihách podle jejích známých a přátel, přesto se jí to jednou povedlo, a to u její první knihy Magie havranů. Tam je jedna marnivá postava, která je celá její bratr. Ten o tom ví a dokonce tu knihu dává přečíst každé své přítelkyni, které se po jejím dočtení ptá, zda poznala, která postava jím byla inspirována. A zatím to každá poznala. 

Jak se jí píší peprné scény? Pokud píše líbací scénu, tak je s tím v pohodě. Ovšem pokud má psát něco víc, tak je to pro ni náročnější. Radši ale píše romantické scény, než ty akční, které nezná z vlastních zkušeností a tudíž jsou pro ni náročnější. Bojové scény nebo velké epické bitvy se jí píší obtížně, protože když píše bitku o pár scénách, tak je to za ni ještě v pohodě, ale jakmile se jedná o náročnou bitvu, je to pro ni těžké, protože se soustřeďuje na vývoj postav, a toho co všechno se má stát. 

Nejlepší postava, kterou kdy napsala? Silas, démon z Kouzel rodu Thornů. Je to démon, a ne člověk, baví ji psát o někom jiném, než je ona sama, takže psát postavu démona bylo zajímavější, než psát o člověku. Navíc Silas je postava, která se rozhodla chovat podle lidské morálky, nikoliv podle toho, kým je. 

Do svých obálek nemluví, dělají to v redakci, a podle ní i podle ohlasu čtenářů, to dělají moc dobře. Jen do obálky Vespertiny si dovolila mluvit, měla připomínku k jizvě na ruce hrdinky, která tam nebyla. Tak chtěla úpravu, aby obálka korespondovala s dějem. 

Kdyby čtenáři měli zapomenout jednu její knihu, ale měli si z ní pamatovat jednu scénu, která by to byla? Byla by to Magie havranů a scéna kde je zamilovaný opilí s čajem a konvicí. Ti co četli, jistě vědí. 

A pár zajímavostí na konec. První zálohou na knihu zaplatila splacení studentské půjčky. Nečte fanfikce, má to dokonce zakázané, protože by ji to mohlo nechtěně inspirovat a to by se považovalo za plagiátorství. 

A to už je opravdu všechno. Doufám, že jste se dozvěděli nové zajímavosti, a určitě budu moc ráda, pokud mi napíšete, co zajímavého jste nenašli v článku, ale říkala to Margaret třeba na besedě :) 

Žádné komentáře

Albatros