Recenze - Šílená

ŠÍLENÝ NÁPAD. ŠÍLENÁ HRDINKA. ŠÍLENÉ OKOLNOSTI. ŠÍLENÝ PŘÍBĚH.

 
 
 
Autor: Chloé Esposito
Orig. název: Mad
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017; v ČR 2017
Počet stran: 400
Nakladatelství: Jota
Překlad: Jaroslava Novotná



Beth a Alvina jsou jednovaječná dvojčata, ovšem kromě podoby nemohou být rozdílnější. Beth, od dětství vzorná a cílevědomá dívka, se provdala za bohatého italského krasavce a žije na Sicílii ve vile snů. Její život je plný přepychu a blahobytu a není nic, co by si nemohla dopřát. Luxusní bydlení, značkové šaty, drahé šperky. Je to záviděníhodný život.
Alvinin život nestojí za nic. Bydlí v Londýně v levném společném podnájmu a vydělává si prodejem pofidérních inzerátů v bulvárních novinách. Nenávidí svou práci, nenávidí své spolubydlící a dělá vše pro to, aby i oni nenáviděli ji.
Když Beth pozve Alvinu do vily na Sicílii a pošle jí letenku první třídy, Alvie zprvu váhá. Se sestrou opravdu nejsou kamarádky. Lépe řečeno upřímně se nenávidí. Jenže ve chvíli, kdy Alvina dostane výpověď z práce a spolubydlící ji vyhodí z bytu, se představa luxusní dovolené nezdá tak marná.
Ovšem po příjezdu na Sicílii naberou události nečekaný spád. Alvina zjistí, že ji sestra nepozvala na návštěvu jen tak nezištně. Beth osnuje podezřelý plán a Alvina se má stát součástí komplotu jako sestřina dvojnice. Když Alvie okusí život v luxusu, chopí se příležitosti a bez skrupulí začne odstraňovat všechny, kteří jí stojí v cestě.(databazeknih.cz)
 

Beth a Alvina jsou jednovaječná dvojčata, která ale nesdílí nejlepší vztah. Důvod? Každá je naprosto jiná. Zatímco Beth je ta hodná, která měla vždy dobré známky, dobré kamarády a nikdy žádné problémy, Alvina si vše vybírala i za sestru. Již od dětství byl mezi oběma značný rozdíl. A nyní, když jsou obě dospělé a blíží se jim třicítka, jsou rozdílné i ve stylu života. Beth se provdala za milionáře a přestěhovala se s ním na Sicílii, kde spolu žijí a mají spolu malého chlapečka. Beth žije obklopena luxusem s nejvíc sexy chlapem, o kterém kdy Alvina snila. Alvina totiž s Ambrogiem dokonce spala, a pak si místo ní vybral její sestru. 

Obě spolu neprohodili jediné slovo od svatby Beth, kdy se Alvina zase předvedla. A nyní, po pár letech nalezne Alvina vzkaz od své sestry, že potřebuje, aby za ní přijela. Alvina nejprve na svou sestru kašle, když ji ale propustí z práce a v ten stejný den se od svých spolubydlících dozví, že se má do zítra vystěhovat, dojde jí, že jet na dovolenou na Sicílii možná není až tak špatný nápad. 

Beth pro Alvinu zařídí letenku v první třídě a na uvítanou i nějaké nové oblečení. Alvina je nadšená, ovšem jen do chvíle, kdy se od Beth dozví důvod, proč měla přijet. Měly by se na jedno odpoledne vyměnit. Alvině se to příliš nezdá, ovšem jakmile jí Beth přislíbí odměnu, nechá se přemluvit. 

Nastane odpoledne, kdy se křehká a jemná Beth promění v obhrublou Alvinu. Pravá Beth si vyjde jako Alvina na procházku a s sebou vezme i svého chlapečka. Alvina začíná mít neblahé tušení, a vše vyvrcholí, když už je večer a pravá Beth nikde. Alvina si tedy dá pár drinků a cítí, že něco nehraje...

POSTAVY:
Alvina - dvojče Beth, která se neštítí ničeho
Beth - dvojče Alviny, vdala se za bohatého Ambrogia a přestěhovala se s ním na Sicílii
Ambrogio - manžel Beth, který se kdysi vyspal s Alvinou
Ernie - malý synek Beth a Ambrogia
Salvator - soused Beth, je sochař

OBÁLKA:
Jota zvolila vlastní obálku, za kterou jsem moc ráda, původní mě totiž nijak zvlášť nezaujala.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Kniha Šílená mě zaujala svou anotací, tak jsem se rozhodla, že si knihu přečtu. Pořád jsem nechápala, proč se kniha jmenuje Šílená, no teď tomu zcela rozumím. Kniha se řadí mezi thrillery, kdy nebudete dopředu čekat, co se vzápětí stane. A v momentě, kdy se něco stane nebudete moci dovřít ústa, jak vás to překvapí. Příběh o Alvině je neskutečně čtivě napsaný, takže jsem ji zhltla jako malinu během tří dnů (kdybych mohla číst nonstop, nikdo by mě od té knihy nedostal). Překvapivě jem otáčela stránku po stránce a šokovaně četla, co se událo. 

Postavu Alviny jsem si neoblíbila. Ta holka byla opravdu šílená. Její nápady a neustálé nasazování na sestru, které vedlo k závisti mě vytáčelo. Její pracovní styl, kdy si klidně v pracovní době pustila porno, mi přišel dost mimo. Autorka vykresilila postavu Alviny dokonale šíleně. 

První co mě na knize upoutalo, byl námět na výměnu identických dvojčat. Čekala jsem od knihy něco zcela jiného, ale to, co jsem dostalo zcela předčilo mé očekávání a já si z knihy odnesla přesně to, co si odnesete po dočtení skvělé knihy! Ptáte se co mám na mysli? Pokud mi během četby probíhá děj před očima, cítím pocity postav které žijí v knize, během četby mám husí kůži a jsem jako na trní, protože netuším, jak kniha může skončit, to podle mě ukazuje na skvělý spisovatelský počin. A jestliže knihu dočtu a stále nad ní přemýšlím, pak je podle mého názoru kniha skutečně skvělá. A přesně toto všechno, jsem u Šílené prožila.

Ačkoliv jsem si v knize příliš neoblíbila snad žádnou postavu, kniha mě bavila. Po dočtení jsem zůstala s pusou dokořán. To vážně? pomyslela jsem si a začala googlovat zda existuje pokračování. Světe div se, budou ještě dva díly, které ještě ale nevyšly. Už teď nutně potřebuji další díl! Kniha skončila v okamžiku, kdy konečně Alvina spadla ze svého nejvyššího schodu slávy, ale nijak ji to zjevně nepoznamenalo. Čekám, že další díl bude pokračovat přesně tam, kde jsme skončili. 

Slunná Itálie, luxusní život, sexy lidé a do toho pár mrtvých, co naplat když se děj odehrává na ostrově Sicílii, která je známá svou mafiánskou pověstí. 

Šílená Alvina se zařadila mezi jednu z mých nezapomenutelných knih, na jejíž pokračování se již teď moc těším. Mám z knihy tolik pocitů, které snad ani slovy nedokáži vyjádřít. Po dočtení knihy jsem zůstala paf a několik hodin jsem o knize v kuse přemýšlela. 

Proč nedám plný počet? Snad jen proto, že jsem si v knize neoblíbila žádnou postavu kromě malého chlapečka. 

Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi nepředvídatelné knihy, thrillery, šílené hrdinky a sexy muže.

95%

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Jota.
Knihu Šílená si můžete zakoupit právě na ZDE


2 komentáře

  1. Super recenze :) Mě se taky knížka moc líbila a dokonce jsem si oblíbila i Alvinu, strašně mě bavila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :-) hlavně na konci mi Alvina přišla bláznivá, co tam vymýšlela :D

      Vymazat

Albatros