Recenze - Koruna Pravdy a nepravdy

 Průvodce seriálem The Crown, který si hraje s pravdou daleko víc než samotní filmaři

Autor: Pierre Trouvé, Joffrey Ricome & Corentin Lamy
Orig. název: The Crown le vrai du faux: La série culte décryptée
Rok: 2020, v ČR: 2022
Počet stran: 224
Nakladatelství: XYZ
Překlad: Jiří Žák
Moje hodnocení: ✶✶✶

Kultovní seriál "The Crown" - realita a fikce
Život královny Alžběty II. a její rodiny v podání populárního seriálu společnosti Netflix přitahuje miliony fanoušků po celém světě a s každým dalším dílem se jejich řady rozrůstají. Kolik z kultovního seriálu "The Crown" je ovšem historická realita a kolik čistá fikce? Autoři se rozhodli pustit do podrobného pátrání a konfrontovali seriál - epizodu po epizodě - s reálnými psanými, nafotografovanými a natočenými historickými archivy. Výsledek najdete v této knize!


OBÁLKA:
Máme původní francouzskou obálku, ale co se mi podařilo dohledat, máme vlastní grafickou úpravu knihy. Konkrétně v originálním vydání nebyly korunky. 


MOJE HODNOCENÍ:
Že miluji britskou královskou rodinu není žádným tajemstvím. Že sleduji seriál The Crown a doporučuji ho kudy chodím, to vás taky nepřekvapí. A dnes tu nečekaně (haha) mám pro vás recenzi na knihu, která spojuje obojí dohromady. Ovšem bohužel se nejedná o věhlasnou ovaci na knihu, dnes tu budu spíše kritizovat. 


Koruna Pravdy a nepravdy, titul, na který jsem se od začátku roku mimořádně těšila, a konečně vyšel. Dvě stě stran shrnující události všech doposud odvysílaných čtyř sérií, poukazuje na to, co třeba bylo ve skutečnosti jinak. Ano, podobná publikace již u nás vyšla, The Crown Podrobná historie se zabývá ale pouze první sérií. Pokud jste si tuto sérii také zamilovali, pak vám kniha rozhodně nesmí minout. 

První díl první řady začíná v předvečer královské svatby tehdejší princezny Alžběty a Philipa, vévody z Edinburgu. Ačkoliv byl Philip princem řeckým a dánským, kvůli svatbě s britskou princeznou se musel vzdát svých práv a stát se poddaným britského krále. A tímto se otevírá kouzelná hůlka scénáristů, kteří některé věci museli pro oko diváka upravit. Například Philip se stal britským občanem daleko dřív, než v předvečer svatby, což je ale pro celý příběh nepodstatné. 

Na strom vylezla princezna a slezla z něj královna.

Jelikož by život britských monarchů vydal na více než šest sérií, stejně tomu tak je i u knižních adaptací, kde zkrátka není v silách filmařů natočit nic 100% podle knižní předlohy. I zde se tedy některé věci museli upravovat, což je za mě zcela v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby změnili pohlaví některé osoby, kdyby někoho vynechali zcela nebo změnili chod událostí. Někdy se filmaři rozhodli jisté pasáže více zdramatizovat, ale nemyslím si, že by to nějak ve výsledku kazilo dojem na královskou rodinu. 

Musím ale připustit, že trojice autorů mi jako autoři nic neříkají. O jednotlivých členech královské rodiny často píší stejní autoři, existují novináři, kteří se zabývají jen jimi a potom k nim mají opravdu co říct. V tomto případě musím připustit, že autoři na mě často působili, že vařili z vody, respektive brali bulvár jako svůj zdroj. Jejich citace, že v Timesu se psalo o tom či tom mi nepřijde jako dostatečný zdroj informací. Nejčastěji citovali právě autora již zmiňované publikace o první sérii, Roberta Laceyho. Trojice autorů jsou jen novináři, dva z nich napsali publikaci o seriálu Dámský gambit, nebo nic. Proto jejich publikaci neberu jako plnohodnotný zdroj informací. 


Kromě toho ale autoři sahali jen po něčem. Málokdy se vyjádřili pozitivně o zfilmovaném momentu, z autorů jsem měla celou dobu pocit, že mají potřebu filmaře jen kritizovat. Ani slovíčkem se nezmínili například o výběru herců, nebo o samotné obměně herců ve třetí sérii. Nepadla žádná zmínka o Alžbětě II. jako o nastávající matce. Nebo sledovanou svatbu Diany a Charlese v knize taktéž nenajdete. Dočítáme se jen střípky z jednotlivých dílů, ale zase vzhledem k rozsahu to ani být více podrobné nemůže. Přesto jsou důležité momenty, které neměly být opomenuty. 

Koruna Pravdy a nepravdy jsou bohatě ilustrovanou publikací, kde najdete jak celou řadu fotografií ze seriálu, tak i skutečné snímky královské rodiny. Můžete tak skvěle porovnat, jak se podařilo napodobit v seriálu významné modely. Například svatební šaty královny byly jedny z nejvíce propracovanějších šatů celé série vůbec. 


Obrovské množství fotografií v knize je rozhodně velkým plusem celé knihy. Jsou opravdu kvalitní a u každé epizody najdete ty správné snímky, až na zásnubní prsten, kde je chybná fotografie ne princezny Diany, ale vévodkyně Catherine. Co mi ale opravdu vadilo, bylo to, že tu opět nebyla sjednocená grafika. U většiny snímků scházely popisky, což v takové publikace je opravdu zásadní. A to nemluvím o tom, že i samotná úprava fotek a textu bila do očí. Celé to pak ve výsledku působí opravdu amatérsky. A hřebíček do rakve se nachází v jedné epizodě, kde dokonce končí v polovině věty kapitola! 

Vraťme se ale ke jednotlivým sériím, potažmo epizodám. Pro mě asi nejvýraznějším dílem první série je rozhodně první díl, kde se koná královská svatba. Tato epizoda je opravdu mimořádně skvěle natočená. Repliku svatebních šatů se podařilo skvěle napodobit. Ale mých oblíbených epizod je daleko víc. Oblíbila jsem si i mladší sestru královny, Margaret, která neměla vůbec jednoduchý život. 


O královské rodině toho mám už opravdu hodně načteno, také je mi známo, že protokol mezi zaměstnanci královské rodiny má různá hesla pro jakoukoliv příležitost. Hyde park corner byl kód ke spuštění opatření po úmrtí krále Jiřího VI. Jakmile vydechne naposledy současná královna Alžběta II. zazní věta London Bridge spadl. 

Koruna Pravdy a nepravdy je společník k seriálu, který ale prosím neberte příliš vážně. Za mě se jedná o takový speciál deníku Blesk, který chce vypadat hezky, ale nedokáže se ubránit bulváru. Kniha vám poslouží i tak jako připomenutí uplynulých čtyř řad, nebo k prozkoumání dobových vs. seriálových momentů. 



Žádné komentáře

Albatros