Nicholas Sparks



*31. 12. 1965

Jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Všechny jeho knihy se podle New York Times staly bestsellery. Doposud bylo vydáno 105 milionů kopií jeho knih ve více než 50 jazycích, z toho kolem 75 milionů se prodalo jen v USA. Přezdívá se mu "Král romantiky". Ve svých knihách probírá problematiku lásky, tragédie, nemoce, křesťasnství, a osud. Jeho knihy se několikrát staly předlohou pro celovečerní filmy. Svou první knihu (Zápisník jedné lásky) napsal ve svých 28 letech.



Nicholas Sparks se narodil se v Omaze v Nebrasce profesorovi Michaelovi Sparksovi a jeho ženě Jill Emmy Marie Sparksové. Měl dva sourozence, staršího bratra Michaela a mladší sestru Danielle. Bohužel Danielle v roce 2000, kdy jí bylo pouze 33 let, podlehla zákeřné nemoci. Danielle se zároveň stala pro Nicholase inspirací pro román A walk to remember (Nezapomenutelná cesta).

Studoval na Bella Vista High School, kterou ukončil na jako primus ročníku. Poté se stal studentem katolické University of Notre Dame. Měl rád sport a věnoval se především atletice. Vystudoval finance s vynikajícím prospěchem.

Během posledních jarních prázdnin studia v roce 1988 poznal Cathy Cole a v létě příštího roku se vzali. Po svatbě se přestěhovali do Kalifornie a Sparks zde zkoušel různá povolání. V roce 1993 se s celou rodinou (s manželkou mají pět dětí) přestěhoval do New Bernu, kde také napsal svůj první vydaný román - The Notebook (Zápisník jedné lásky). Před touto knihou napsal ještě dva romány, ale ty dle jeho slov nikdy nespatří světlo světa. 

Podle jeho knih vzniklo 11 celovečerních filmů, 4 poslední filmy si sám i produkoval. Na konci roku 2021 se prodala práva na celovečerní film podle knihy Návrat. Doufejme tedy, že se filmu brzy dočkáme. 

I don’t live to write, I write to live

Nicholas žije v Severní Karolíně, kam také umísťuje své příběhy. Věnuje se charitě a sám je hlavním přispěvatelem do programu kreativního psaní - Creative Writing Program (MFA) na univerzitě v Notre Damu.

V současné době stále žije v New Bernu. Se svojí bývalou manželkou mají pět dětí: tři syny (Miles Andrew, Ryan Cote a Landon) a dvě dcery-dvojčaty (Lexie Danielle a Savannah Marin).


Knihy:

Žádné komentáře

Albatros